"Helpot ja tosi nopeat kauralastut!"
Kauralastut
125 g voita sulana
1 1/2 dl sokeria
1 muna
3 dl isoja kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Sulata voi ja anna hieman jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita pellille ruokalusikallisen kokoisia nokareita, jätä selkeästi väliä koska taikina leviää. Paista 225 asteessa 5-8 minuuttia kauniin ruskeiksi.
sunnuntai 29. marraskuuta 2015
tiistai 24. marraskuuta 2015
Vanhanaikainen kana
"Vanhanaikainen kana eli kanaa riistalinnun tapaan! Ohje on Appiukkoni Isän Arvon perintöä, alun perin tätä on kokkailtu riistalinnusta, niiden puuttuessa pihakanoista ja me pihakanojen puuttuessa pakaste kanasta mutta niiden puuttuessa ei onnistu Broilerista, maku vaatii "iäkkään" linnun makua. Aikaa vievä mutta palkitseva, lempeän makuinen uuniruoka perunan, mustaherukkahyytelön ja etikkasäilykkeiden kera, ruoan kruunaa keitetystä maidosta ja linnun rasvasta muodostuva kastike."
Vanhanaikainen kana
2 lihavaa kanaa ei broileria
Noin 1 l täysmaitoa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
Öljyä + voita ruskistamiseen
Kanat ruskistetaan öljyn ja voin seoksessa kauttaaltaan pannulla. Tee jauhosta ja suolasta seos ja hiero kauttaaltaan kanat siinä. Ripauta myös kanojen sisälle 1 tl suolaa. Asettele kanat pataan. Kiehauta maito, kaada maito kanoille, kääntele ja valele kanoja maidolla paiston aikana useasti. Paista 175-200 asteessa 3-4 tuntia kunnes kanat ovat hajoavan kypsiä taivutettaessa koivesta. Nosta kanat kastikkeesta pois, vispaa kastiketta tasaiseksi (kastikkeesta ei tarvitse tulla tasaista ja klömpit ovat sallittuja) ohenna tarvittaessa maidolla. Paloittele linnut ja tarjoile keitettyjen perunoiden, mustaherukkahyytelön ja etikkasäilykkeiden kera. Seuraksi sopii mainiosti myös porkkanaraaste.
Tiput |
2 lihavaa kanaa ei broileria
Noin 1 l täysmaitoa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
Öljyä + voita ruskistamiseen
Ruskista voin ja öljyn seoksessa. |
Pyörittele jauho-suola seoksessa. |
Kaada kiehautettua maitoa kanoille. |
Nam! |
Syömään! |
maanantai 23. marraskuuta 2015
Pikkelöityjä retiisejä kahdella tapaa
Pikkelöityjä retiisejä kahdella tapaa
1. Kuvassa ylempänä olevassa pikarissa, tämä versio on maultaan hieman kirpeämpi.
5-10 retiisiä
3/4 dl vettä
0,5-1 rkl sokeria (voi laitta enemmänkin, maku asia..)
1 tl suolaa
1/4 dl etikkaa
Kiehauta vesi, suola ja sokeri. Lisää etikka ja anna jäähtyä. Lisää joukkoon ohueksi viipaloidut retiisit. Säilyketölkissä on kätevä valmistaa nämä, lientä saa olla sen verran että retiisit juuri ja juuri peittyvät. Anna maustua vähintään 2 tuntia.
2. Kuvassa alempana olevalla lautasella
5-10 retiisiä
1 porkkana
2 rkl miriniä, riisiviiniä
4 rkl riisiviinietikkaa
4 rkl vettä
0,5 tl suolaa
Siivuta ohueksi retiisit ja kuorittu porkkana. Lisää loput ainekset. Säilyketölkissä on kätevävä valmistaa nämä, lientä saa olla sen verran että retiisit juuri ja juuri peittyvät. Anna tekeytyä vähintään 2 tuntia.
keskiviikko 18. marraskuuta 2015
Kaalikääryleet
"Nämä totisesti palkitsevat tekijänsä, huomasin näiden katoavan kummallisesti myös vielä ruokailun jälkeenkin vietyäni pellillisen kuistiin jäähtymään.. "
Kaalikääryleet
1 n. 2 kg keräkaali
vettä
suolaa
Täyte
1 dl puuroriisiä
400-500 g jauhelihaa
1 sipuli
2-3 dl kaalin sisustaa
Valkopippuria
Mustaapippuria
Suolaa
Soijaa
Kaalin keitinlientä/lihalientä, itsetehtyä tai kuutiosta tehtyä
Siirappia
Voita
Kastike kaalikäryleille
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
3-5 dl kaalin keitinlientä tai paistolientä pelliltä
1-2 dl kermaa
Mustaapippuria
Valkopippuria
Suolaa
Soijaa
Lihalientä
1-2 rkl suolakurkun lientä
1 tl sinappia
Kuori uloin kerros kaalinlehtiä pois ja pese kaali. Koverra "kanta" pois ja laita kiehumaan suolalla maustettuun veteen keitä 10-15 minuuttia niin päällimmäiset lehdet alkavat irtoamaan, nostele kypsymistahdissa lehtiä talteen kunnes jäljelle jää vain pieni kaalin sisus. Hienonna se täytettä varten.
Säästä keitinlientä kääryleiden valeluun ja kastike pohjaksi.
Keitä riisi suolalla tai kasvisliemellä maustetussa vedessä.
Paista jauheliha ja sipuli. Mausta suolalla, valkopippurilla, mustapippurilla ja soijalla. Sekoita keskenään kaalinsilppu, jauheliha ja riisit. Tarkista vielä maku, lisää vielä loraus siirappia ja keitinlientä seokseen, seos saa olla kosteaa ja HYVIN maistuvaa. Itselläni sattui olemaan itse keitettyä lihalientä jota lorautin myös mausteeksi.
Laita 2-3 rkl täytettä kaalinlehdelle (ohenna lehtiruotia tarpeen tullen), taita ensin reunat täytteen päälle ja kääri sen jälkeen rullalle, lado kääryleet pellille saumapuoli alaspäin. Valuttele pinnalle reilusti siirappia ja reilusti voi nokareita. Valele muutamia kertoja paiston aikana kaalin keitinliemellä jonka olet maustanut lihaliemellä. Paista 200 asteessa noin tunti, laske lämpöä ja anna olla vielä ainakin kaksi tuntia, mitä miedommalla ja kauemmin sitä parempi. Mikäli kääryleet tummuvat liikaa suojaa pelti foliolla. Tarjoile puolukkahillon, keitettyjen perunoiden ja kastikkeen kera.
Kastike
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, kypsyttele hetki ja anna hieman ruskistua. Lisää sekoittaen kaalinkeitinlientä ja kermaa. Kun kastike hieman sakenee lisää loput ainekset maistellen. Keittele hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää keitin/paistolientä tarvittaessa
Kaalikääryleet
1 n. 2 kg keräkaali
vettä
suolaa
Täyte
1 dl puuroriisiä
400-500 g jauhelihaa
1 sipuli
2-3 dl kaalin sisustaa
Valkopippuria
Mustaapippuria
Suolaa
Soijaa
Kaalin keitinlientä/lihalientä, itsetehtyä tai kuutiosta tehtyä
Siirappia
Voita
Kastike kaalikäryleille
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
3-5 dl kaalin keitinlientä tai paistolientä pelliltä
1-2 dl kermaa
Mustaapippuria
Valkopippuria
Suolaa
Soijaa
Lihalientä
1-2 rkl suolakurkun lientä
1 tl sinappia
Kuori uloin kerros kaalinlehtiä pois ja pese kaali. Koverra "kanta" pois ja laita kiehumaan suolalla maustettuun veteen keitä 10-15 minuuttia niin päällimmäiset lehdet alkavat irtoamaan, nostele kypsymistahdissa lehtiä talteen kunnes jäljelle jää vain pieni kaalin sisus. Hienonna se täytettä varten.
Säästä keitinlientä kääryleiden valeluun ja kastike pohjaksi.
Keitä riisi suolalla tai kasvisliemellä maustetussa vedessä.
Paista jauheliha ja sipuli. Mausta suolalla, valkopippurilla, mustapippurilla ja soijalla. Sekoita keskenään kaalinsilppu, jauheliha ja riisit. Tarkista vielä maku, lisää vielä loraus siirappia ja keitinlientä seokseen, seos saa olla kosteaa ja HYVIN maistuvaa. Itselläni sattui olemaan itse keitettyä lihalientä jota lorautin myös mausteeksi.
Laita 2-3 rkl täytettä kaalinlehdelle (ohenna lehtiruotia tarpeen tullen), taita ensin reunat täytteen päälle ja kääri sen jälkeen rullalle, lado kääryleet pellille saumapuoli alaspäin. Valuttele pinnalle reilusti siirappia ja reilusti voi nokareita. Valele muutamia kertoja paiston aikana kaalin keitinliemellä jonka olet maustanut lihaliemellä. Paista 200 asteessa noin tunti, laske lämpöä ja anna olla vielä ainakin kaksi tuntia, mitä miedommalla ja kauemmin sitä parempi. Mikäli kääryleet tummuvat liikaa suojaa pelti foliolla. Tarjoile puolukkahillon, keitettyjen perunoiden ja kastikkeen kera.
Kastike
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, kypsyttele hetki ja anna hieman ruskistua. Lisää sekoittaen kaalinkeitinlientä ja kermaa. Kun kastike hieman sakenee lisää loput ainekset maistellen. Keittele hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää keitin/paistolientä tarvittaessa
lauantai 14. marraskuuta 2015
Sriracha salaatti, coleslaw style
Kukkosoosilla maustettu Coleslaw tyyppinen salaatti lisukkeeksi. Sopii burkerien, tacojen, tortillojen, pulled porkin, kanan, lihan, ribsien tai grilattavan ym. ym. ym. kaveriksi! |
Sriracha salaatti, coleslaw style
150 g Romaine salaattia (tai Cosmopolitan)
1/2-1 (n.30 g) punasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 (n.50 g) pieni suolakurkku
1 (n.30 g) pieni porkkana
1 dl majoneesia esim. hellmanns tai itsetehtyä
3-4 tl Shriracha kastiketta ("kukkosoosia")
2-3 tl valkoviinietikkaa
0,5-1 tl suolaa
0,5-1 tl mustaapippuria myllystä
Suikaloi salaatti, punasipulit ja suolakurkku. Hienonna valkosipulit ja raasta porkkana karkealla terällä. Sekoita loput ainekset joukkoon. Anna maustua n.30 minuuttia jääkaapissa, tarkista vielä maku!
tiistai 10. marraskuuta 2015
Peltilihapiirakka
Rahkavoitaikina
N.4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1-101/2 tl suolaa
250 g voita
250 g (1 prk) maitorahkaa
Nypi voi, jauhoseos joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää maitorahka. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vaivaamista. Anna tekeytyä jääkaapissa kunnes saat täytteen kuntoon.
Vink.Vink...
Jos haluat taikinaan vähän lehtevyyttä, taputtele taikina ohuemmaksi ja laita tunniksi viileään. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi taittaen pariin kertaan välillä kolmeen osaan. Laita taikina peitettynä takaisin jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
N.4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1-101/2 tl suolaa
250 g voita
250 g (1 prk) maitorahkaa
Nypi voi, jauhoseos joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää maitorahka. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vaivaamista. Anna tekeytyä jääkaapissa kunnes saat täytteen kuntoon.
Vink.Vink...
Jos haluat taikinaan vähän lehtevyyttä, taputtele taikina ohuemmaksi ja laita tunniksi viileään. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi taittaen pariin kertaan välillä kolmeen osaan. Laita taikina peitettynä takaisin jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
Taikina säilyy jääkaapissa peitettynä pari päivää.
torstai 5. marraskuuta 2015
Broileripestolasagne
Broileripestolasagne n. 6.lle
8-12 lasagnelevyä
Broilertäyte
N. 600 g broilerinfilesuikaleita esim. hunajamarinoituja
2 sipulia, hienonnettuna
4-6 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
Juustokastike
50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
1 pkt koskenlaskijaa, voimakasta
185 g vihreää pestoa (mielestäni pirkan on hyvää..)
1/2-1 tl mustaapippuria
1/2-1 tl suolaa
0,5-1 tl tapascoa
Pinnalle
n. 50 g juustoraastetta
Paista broilerit ja sipulit, lisää lopuksi myös paistumaan hetkeksi valkosipulit. Mausta seosta tarvittaessa lisää.
Tee juustokastike sulattamalla kattilassa voi ja lisää siihen jauhot, kypsytä hetki. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää kuutioitu juusto, pesto ja mausteet, sekoittele kunnes juusto on sulanut. Tarkista maku.
Kaada voideltuun uunivuokaan ensin juustokastiketta, lado kastikkeen päälle heti kerros lasagnelevyjä noin 3 kpl riippuen vuoasta. Lisää päälle juustokastiketta, broilerisipuliseosta ja toista vielä kerrokset. Viimeiseksi lasagnelevyt ja juustokastike.
Paista 200 asteessa 30 minuuttia lisää sen jälkeen juustoraaste pinnalle ja paista vielä n.10 minuuttia ja ota vetäytymään vartiksi ennen tarjoilua. Tarjoile raikkaan salaatin kera!
tiistai 3. marraskuuta 2015
Pienet pehmeät jauhelihapiiraset
"Ihanan pehmeitä pikku piirasia vaikka kahvipöytään tai illanistujaisiin, kaurainen pohja tekee piiraista erityisen pehmeitä ja hyvin pehmeänä säilyviä, maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin!"
Pienet pehmeät jauhelihapiiraset n.20-30 kpl
7,5 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita
3,5-4 dl vehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,75 dl oliiviöljyä
Täyte:
400 g jauhelihaa
1 punainen paprika
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
Suolaa
Mustaapippuria
paprikajauhetta
Soijaa
Oreganoa
0,5-1 dl persiljaa
1 muna
2 dl juustoraastettta
Pinnalle
5-6 tomaattia
N. 4 dl juustoraastetta
Oreganoa
Sekoita kiehuvan veden joukkoon kaurahiutaleet. Anna jäähtyä noin kädenlämpöiseksi, lisää sen jälkeen suola, öljy ja jauho-kuivahiivaseos.
Tee sillä välin kun kaura-vesi jäähtyy, täyte. Paista jauheliha ja sipulisilppu sekä lisää joukkoon hienonnettu paprika sekä valkosipuli. Mausta seos lopuiksi "hyvin" ja lisää myös persilja, anna jäähtyä ja sekoita sen jälkeen muna ja juustoraaste joukkoon.
Levitä noin ruokalusikallisia taikinaa pellille leivinpaperin päälle pyöreiksi noin 8-10 cm pohjiksi (taikinan kuuluu olla "puuromaista"), jaa sen jälkeen jauhelihatäyte pohjille noin ruokalusikallinen myös sitä. Laita jokaiselle piiraalle ohut tomaatin siivu sekä oreganoa, päällimmäiseksi vielä juustoraastetta. Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.
Pienet pehmeät jauhelihapiiraset n.20-30 kpl
7,5 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita
3,5-4 dl vehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,75 dl oliiviöljyä
Täyte:
400 g jauhelihaa
1 punainen paprika
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
Suolaa
Mustaapippuria
paprikajauhetta
Soijaa
Oreganoa
0,5-1 dl persiljaa
1 muna
2 dl juustoraastettta
Pinnalle
5-6 tomaattia
N. 4 dl juustoraastetta
Oreganoa
Sekoita kiehuvan veden joukkoon kaurahiutaleet. Anna jäähtyä noin kädenlämpöiseksi, lisää sen jälkeen suola, öljy ja jauho-kuivahiivaseos.
Tee sillä välin kun kaura-vesi jäähtyy, täyte. Paista jauheliha ja sipulisilppu sekä lisää joukkoon hienonnettu paprika sekä valkosipuli. Mausta seos lopuiksi "hyvin" ja lisää myös persilja, anna jäähtyä ja sekoita sen jälkeen muna ja juustoraaste joukkoon.
Levitä noin ruokalusikallisia taikinaa pellille leivinpaperin päälle pyöreiksi noin 8-10 cm pohjiksi (taikinan kuuluu olla "puuromaista"), jaa sen jälkeen jauhelihatäyte pohjille noin ruokalusikallinen myös sitä. Laita jokaiselle piiraalle ohut tomaatin siivu sekä oreganoa, päällimmäiseksi vielä juustoraastetta. Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.
Peltilihapiirakka
1 annos rahkavoitaikinaa (ohje alapuolella)
tai
1 kg voitaikinaa
2 dl puuroriisiä
N. 4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
3 kananmunaa
400 g jauhelihaa
2 sipulia, hienonnettuna
1 tl paprikajauhetta
0,5-1 tl mustapippuria
0,5-1 tl maustepippuria
0,5-1 tl valkopippuria
0,5-1 tl cayennepippuria
1-2 tl suolaa
Voiteluun
Muna
Tee ensin taikina jääkaappiin tai mikäli käytät valmista taikinaa ota se sulamaan.
Keitä kananmunat koviksi (6-7 minuuttia). Kuori ja hienonna ne.
Keitä riisi lihaliemellä maustetussa vedessä kypsäksi.
Paista jauheliha ja sipulit mausta seos hyvin, melkeinpä hieman liikaa koska taikina imee täytteestä makua. Sekoita riisit ja munat joukkoon, tarkista maku.
Kauli taikinat kahdeksi levyksi. Laita toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä täyte taikinalevylle.
Asettele toinen taikinalevy kanneksi kaulitse se hieman pohjaa isommaksi ja nosta taikina täytteen päälle, taita reunat pohjan alle.
Pistele piirakan pintaan reikiä haarukalla ja voitele piirakka kananmunalla.
Paista lihapiirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna vetäytyä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.