"Hienostunut cocktailpala kuohuvan tai viinin kera vaikka tervetuliais-settinä vieraille, sopii myös mainiosti juustotarjottimelle tai pieneksi jälkiruoaksi hyvän aterian päälle!"
Persimon-aura piparit
Siirappileipiä
Persimonia
Auraa
Kasaa ainekset piparille ja nauti hyvän juoman kera!
maanantai 28. joulukuuta 2015
perjantai 18. joulukuuta 2015
Sokerilinna
"Jouluna saa ruoallakin leikkiä! Innostuttiin linna projektiin mikä yllätys, yllätys lähti taas "pikkasen" lapasesta, tarkoitus oli tehdä kahdesta paketista sokeria, mutta loppujen lopuksi käytimme n. 5 pakettia ja muutamia tomusokeripaketeita raksailussa, sokeripaloja linnassa on noin 1500! Mutta kaikki oli sen arvoista, tämä on todella hauskaa puuhaa!"
Sokerilinna
Palasokeria, Sirkku
Liisteri, riittää pakettiin palasokeria
4 dl tomusokeria
1 valkuainen
Muutama tippa etikkaa
Sekoita liisterin ainekset keskenään ja laita massa pursotin pussiin. Nyt voit toteuttaa itseäsi ja rakentaa itsellesi linnan!
Ps. Kannattaa käyttää patteri tuikkuja sisällä koska sokeri kärvähtää aika nopeasti, kokemuksella voin sanoa, että hattaramainen tuoksu tuli ! Suht nopeasti tornista laitettuani tuikkuun valkean ... :D :D
torstai 17. joulukuuta 2015
Kirpeä kurkkurelissi
"Ihanan kirpeä kurkkurelissi sopii hyvin joulupöytään siirappisten laatikoiden ja kalojen kaveriksi. Nopea tehdä, parhaimmillaan seuraavana päivänä!"
Kirpeä kurkkurelissi
1/2 kurkkua
1 sipuli
Nippu tilliä
0,5 dl etikkaa
1,5 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
Raasta pesty kurkku isolla terällä ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua vähintään tunti mutta parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Kirpeä kurkkurelissi
1/2 kurkkua
1 sipuli
Nippu tilliä
0,5 dl etikkaa
1,5 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
Raasta pesty kurkku isolla terällä ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua vähintään tunti mutta parhaimmillaan seuraavana päivänä.
torstai 3. joulukuuta 2015
Aura-persikka broilerikastike
"Tässä ihanan hedelmäisessä broikkukastikeessa yhdistyy auran suolaisuus ja persikoiden tuoma makeus! Tämä on varma suosikki mikäli pidät persikan ja auran mausta, maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin."
Aura-persikka broilerikastike
N.500 g marinoituja broilerin suikaleita
3-4 säilyke persikan puolikasta kuutioina
N. 120 g auramurua
2,5 dl kuohukermaa
1-2 dl vettä ohentamiseen tarvittaessa
1 tl rakuunaa
1 tl currya
1 tl kurkumaa
0,5-1 tl mustaapippuria
2-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Paista broilerit. Lisää kerma ja juusto, sekoittele kunnes juusto on sulanut. Lisää kuutioidut persikat, mausteet sekä valkosipuli. Ohenna tarvittaessa vedellä. (Halutessasi voit lorauttaa persikoiden lientäkin hieman). Anna hautua kunnes pasta tai riisi on kypsää. Tarkista maku! Tarjoile pastan tai riisin kera.
Aura-persikka broilerikastike
N.500 g marinoituja broilerin suikaleita
3-4 säilyke persikan puolikasta kuutioina
N. 120 g auramurua
2,5 dl kuohukermaa
1-2 dl vettä ohentamiseen tarvittaessa
1 tl rakuunaa
1 tl currya
1 tl kurkumaa
0,5-1 tl mustaapippuria
2-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Paista broilerit. Lisää kerma ja juusto, sekoittele kunnes juusto on sulanut. Lisää kuutioidut persikat, mausteet sekä valkosipuli. Ohenna tarvittaessa vedellä. (Halutessasi voit lorauttaa persikoiden lientäkin hieman). Anna hautua kunnes pasta tai riisi on kypsää. Tarkista maku! Tarjoile pastan tai riisin kera.
sunnuntai 29. marraskuuta 2015
Kauralastut
"Helpot ja tosi nopeat kauralastut!"
Kauralastut
125 g voita sulana
1 1/2 dl sokeria
1 muna
3 dl isoja kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Sulata voi ja anna hieman jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita pellille ruokalusikallisen kokoisia nokareita, jätä selkeästi väliä koska taikina leviää. Paista 225 asteessa 5-8 minuuttia kauniin ruskeiksi.
Kauralastut
125 g voita sulana
1 1/2 dl sokeria
1 muna
3 dl isoja kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Sulata voi ja anna hieman jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita pellille ruokalusikallisen kokoisia nokareita, jätä selkeästi väliä koska taikina leviää. Paista 225 asteessa 5-8 minuuttia kauniin ruskeiksi.
tiistai 24. marraskuuta 2015
Vanhanaikainen kana
"Vanhanaikainen kana eli kanaa riistalinnun tapaan! Ohje on Appiukkoni Isän Arvon perintöä, alun perin tätä on kokkailtu riistalinnusta, niiden puuttuessa pihakanoista ja me pihakanojen puuttuessa pakaste kanasta mutta niiden puuttuessa ei onnistu Broilerista, maku vaatii "iäkkään" linnun makua. Aikaa vievä mutta palkitseva, lempeän makuinen uuniruoka perunan, mustaherukkahyytelön ja etikkasäilykkeiden kera, ruoan kruunaa keitetystä maidosta ja linnun rasvasta muodostuva kastike."
Vanhanaikainen kana
2 lihavaa kanaa ei broileria
Noin 1 l täysmaitoa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
Öljyä + voita ruskistamiseen
Kanat ruskistetaan öljyn ja voin seoksessa kauttaaltaan pannulla. Tee jauhosta ja suolasta seos ja hiero kauttaaltaan kanat siinä. Ripauta myös kanojen sisälle 1 tl suolaa. Asettele kanat pataan. Kiehauta maito, kaada maito kanoille, kääntele ja valele kanoja maidolla paiston aikana useasti. Paista 175-200 asteessa 3-4 tuntia kunnes kanat ovat hajoavan kypsiä taivutettaessa koivesta. Nosta kanat kastikkeesta pois, vispaa kastiketta tasaiseksi (kastikkeesta ei tarvitse tulla tasaista ja klömpit ovat sallittuja) ohenna tarvittaessa maidolla. Paloittele linnut ja tarjoile keitettyjen perunoiden, mustaherukkahyytelön ja etikkasäilykkeiden kera. Seuraksi sopii mainiosti myös porkkanaraaste.
Tiput |
2 lihavaa kanaa ei broileria
Noin 1 l täysmaitoa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
Öljyä + voita ruskistamiseen
Ruskista voin ja öljyn seoksessa. |
Pyörittele jauho-suola seoksessa. |
Kaada kiehautettua maitoa kanoille. |
Nam! |
Syömään! |
maanantai 23. marraskuuta 2015
Pikkelöityjä retiisejä kahdella tapaa
Pikkelöityjä retiisejä kahdella tapaa
1. Kuvassa ylempänä olevassa pikarissa, tämä versio on maultaan hieman kirpeämpi.
5-10 retiisiä
3/4 dl vettä
0,5-1 rkl sokeria (voi laitta enemmänkin, maku asia..)
1 tl suolaa
1/4 dl etikkaa
Kiehauta vesi, suola ja sokeri. Lisää etikka ja anna jäähtyä. Lisää joukkoon ohueksi viipaloidut retiisit. Säilyketölkissä on kätevä valmistaa nämä, lientä saa olla sen verran että retiisit juuri ja juuri peittyvät. Anna maustua vähintään 2 tuntia.
2. Kuvassa alempana olevalla lautasella
5-10 retiisiä
1 porkkana
2 rkl miriniä, riisiviiniä
4 rkl riisiviinietikkaa
4 rkl vettä
0,5 tl suolaa
Siivuta ohueksi retiisit ja kuorittu porkkana. Lisää loput ainekset. Säilyketölkissä on kätevävä valmistaa nämä, lientä saa olla sen verran että retiisit juuri ja juuri peittyvät. Anna tekeytyä vähintään 2 tuntia.
keskiviikko 18. marraskuuta 2015
Kaalikääryleet
"Nämä totisesti palkitsevat tekijänsä, huomasin näiden katoavan kummallisesti myös vielä ruokailun jälkeenkin vietyäni pellillisen kuistiin jäähtymään.. "
Kaalikääryleet
1 n. 2 kg keräkaali
vettä
suolaa
Täyte
1 dl puuroriisiä
400-500 g jauhelihaa
1 sipuli
2-3 dl kaalin sisustaa
Valkopippuria
Mustaapippuria
Suolaa
Soijaa
Kaalin keitinlientä/lihalientä, itsetehtyä tai kuutiosta tehtyä
Siirappia
Voita
Kastike kaalikäryleille
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
3-5 dl kaalin keitinlientä tai paistolientä pelliltä
1-2 dl kermaa
Mustaapippuria
Valkopippuria
Suolaa
Soijaa
Lihalientä
1-2 rkl suolakurkun lientä
1 tl sinappia
Kuori uloin kerros kaalinlehtiä pois ja pese kaali. Koverra "kanta" pois ja laita kiehumaan suolalla maustettuun veteen keitä 10-15 minuuttia niin päällimmäiset lehdet alkavat irtoamaan, nostele kypsymistahdissa lehtiä talteen kunnes jäljelle jää vain pieni kaalin sisus. Hienonna se täytettä varten.
Säästä keitinlientä kääryleiden valeluun ja kastike pohjaksi.
Keitä riisi suolalla tai kasvisliemellä maustetussa vedessä.
Paista jauheliha ja sipuli. Mausta suolalla, valkopippurilla, mustapippurilla ja soijalla. Sekoita keskenään kaalinsilppu, jauheliha ja riisit. Tarkista vielä maku, lisää vielä loraus siirappia ja keitinlientä seokseen, seos saa olla kosteaa ja HYVIN maistuvaa. Itselläni sattui olemaan itse keitettyä lihalientä jota lorautin myös mausteeksi.
Laita 2-3 rkl täytettä kaalinlehdelle (ohenna lehtiruotia tarpeen tullen), taita ensin reunat täytteen päälle ja kääri sen jälkeen rullalle, lado kääryleet pellille saumapuoli alaspäin. Valuttele pinnalle reilusti siirappia ja reilusti voi nokareita. Valele muutamia kertoja paiston aikana kaalin keitinliemellä jonka olet maustanut lihaliemellä. Paista 200 asteessa noin tunti, laske lämpöä ja anna olla vielä ainakin kaksi tuntia, mitä miedommalla ja kauemmin sitä parempi. Mikäli kääryleet tummuvat liikaa suojaa pelti foliolla. Tarjoile puolukkahillon, keitettyjen perunoiden ja kastikkeen kera.
Kastike
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, kypsyttele hetki ja anna hieman ruskistua. Lisää sekoittaen kaalinkeitinlientä ja kermaa. Kun kastike hieman sakenee lisää loput ainekset maistellen. Keittele hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää keitin/paistolientä tarvittaessa
Kaalikääryleet
1 n. 2 kg keräkaali
vettä
suolaa
Täyte
1 dl puuroriisiä
400-500 g jauhelihaa
1 sipuli
2-3 dl kaalin sisustaa
Valkopippuria
Mustaapippuria
Suolaa
Soijaa
Kaalin keitinlientä/lihalientä, itsetehtyä tai kuutiosta tehtyä
Siirappia
Voita
Kastike kaalikäryleille
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
3-5 dl kaalin keitinlientä tai paistolientä pelliltä
1-2 dl kermaa
Mustaapippuria
Valkopippuria
Suolaa
Soijaa
Lihalientä
1-2 rkl suolakurkun lientä
1 tl sinappia
Kuori uloin kerros kaalinlehtiä pois ja pese kaali. Koverra "kanta" pois ja laita kiehumaan suolalla maustettuun veteen keitä 10-15 minuuttia niin päällimmäiset lehdet alkavat irtoamaan, nostele kypsymistahdissa lehtiä talteen kunnes jäljelle jää vain pieni kaalin sisus. Hienonna se täytettä varten.
Säästä keitinlientä kääryleiden valeluun ja kastike pohjaksi.
Keitä riisi suolalla tai kasvisliemellä maustetussa vedessä.
Paista jauheliha ja sipuli. Mausta suolalla, valkopippurilla, mustapippurilla ja soijalla. Sekoita keskenään kaalinsilppu, jauheliha ja riisit. Tarkista vielä maku, lisää vielä loraus siirappia ja keitinlientä seokseen, seos saa olla kosteaa ja HYVIN maistuvaa. Itselläni sattui olemaan itse keitettyä lihalientä jota lorautin myös mausteeksi.
Laita 2-3 rkl täytettä kaalinlehdelle (ohenna lehtiruotia tarpeen tullen), taita ensin reunat täytteen päälle ja kääri sen jälkeen rullalle, lado kääryleet pellille saumapuoli alaspäin. Valuttele pinnalle reilusti siirappia ja reilusti voi nokareita. Valele muutamia kertoja paiston aikana kaalin keitinliemellä jonka olet maustanut lihaliemellä. Paista 200 asteessa noin tunti, laske lämpöä ja anna olla vielä ainakin kaksi tuntia, mitä miedommalla ja kauemmin sitä parempi. Mikäli kääryleet tummuvat liikaa suojaa pelti foliolla. Tarjoile puolukkahillon, keitettyjen perunoiden ja kastikkeen kera.
Kastike
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, kypsyttele hetki ja anna hieman ruskistua. Lisää sekoittaen kaalinkeitinlientä ja kermaa. Kun kastike hieman sakenee lisää loput ainekset maistellen. Keittele hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää keitin/paistolientä tarvittaessa
lauantai 14. marraskuuta 2015
Sriracha salaatti, coleslaw style
Kukkosoosilla maustettu Coleslaw tyyppinen salaatti lisukkeeksi. Sopii burkerien, tacojen, tortillojen, pulled porkin, kanan, lihan, ribsien tai grilattavan ym. ym. ym. kaveriksi! |
Sriracha salaatti, coleslaw style
150 g Romaine salaattia (tai Cosmopolitan)
1/2-1 (n.30 g) punasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 (n.50 g) pieni suolakurkku
1 (n.30 g) pieni porkkana
1 dl majoneesia esim. hellmanns tai itsetehtyä
3-4 tl Shriracha kastiketta ("kukkosoosia")
2-3 tl valkoviinietikkaa
0,5-1 tl suolaa
0,5-1 tl mustaapippuria myllystä
Suikaloi salaatti, punasipulit ja suolakurkku. Hienonna valkosipulit ja raasta porkkana karkealla terällä. Sekoita loput ainekset joukkoon. Anna maustua n.30 minuuttia jääkaapissa, tarkista vielä maku!
tiistai 10. marraskuuta 2015
Peltilihapiirakka
Rahkavoitaikina
N.4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1-101/2 tl suolaa
250 g voita
250 g (1 prk) maitorahkaa
Nypi voi, jauhoseos joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää maitorahka. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vaivaamista. Anna tekeytyä jääkaapissa kunnes saat täytteen kuntoon.
Vink.Vink...
Jos haluat taikinaan vähän lehtevyyttä, taputtele taikina ohuemmaksi ja laita tunniksi viileään. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi taittaen pariin kertaan välillä kolmeen osaan. Laita taikina peitettynä takaisin jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
N.4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1-101/2 tl suolaa
250 g voita
250 g (1 prk) maitorahkaa
Nypi voi, jauhoseos joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää maitorahka. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vaivaamista. Anna tekeytyä jääkaapissa kunnes saat täytteen kuntoon.
Vink.Vink...
Jos haluat taikinaan vähän lehtevyyttä, taputtele taikina ohuemmaksi ja laita tunniksi viileään. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi taittaen pariin kertaan välillä kolmeen osaan. Laita taikina peitettynä takaisin jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
Taikina säilyy jääkaapissa peitettynä pari päivää.
torstai 5. marraskuuta 2015
Broileripestolasagne
Broileripestolasagne n. 6.lle
8-12 lasagnelevyä
Broilertäyte
N. 600 g broilerinfilesuikaleita esim. hunajamarinoituja
2 sipulia, hienonnettuna
4-6 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
Juustokastike
50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
1 pkt koskenlaskijaa, voimakasta
185 g vihreää pestoa (mielestäni pirkan on hyvää..)
1/2-1 tl mustaapippuria
1/2-1 tl suolaa
0,5-1 tl tapascoa
Pinnalle
n. 50 g juustoraastetta
Paista broilerit ja sipulit, lisää lopuksi myös paistumaan hetkeksi valkosipulit. Mausta seosta tarvittaessa lisää.
Tee juustokastike sulattamalla kattilassa voi ja lisää siihen jauhot, kypsytä hetki. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää kuutioitu juusto, pesto ja mausteet, sekoittele kunnes juusto on sulanut. Tarkista maku.
Kaada voideltuun uunivuokaan ensin juustokastiketta, lado kastikkeen päälle heti kerros lasagnelevyjä noin 3 kpl riippuen vuoasta. Lisää päälle juustokastiketta, broilerisipuliseosta ja toista vielä kerrokset. Viimeiseksi lasagnelevyt ja juustokastike.
Paista 200 asteessa 30 minuuttia lisää sen jälkeen juustoraaste pinnalle ja paista vielä n.10 minuuttia ja ota vetäytymään vartiksi ennen tarjoilua. Tarjoile raikkaan salaatin kera!
tiistai 3. marraskuuta 2015
Pienet pehmeät jauhelihapiiraset
"Ihanan pehmeitä pikku piirasia vaikka kahvipöytään tai illanistujaisiin, kaurainen pohja tekee piiraista erityisen pehmeitä ja hyvin pehmeänä säilyviä, maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin!"
Pienet pehmeät jauhelihapiiraset n.20-30 kpl
7,5 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita
3,5-4 dl vehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,75 dl oliiviöljyä
Täyte:
400 g jauhelihaa
1 punainen paprika
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
Suolaa
Mustaapippuria
paprikajauhetta
Soijaa
Oreganoa
0,5-1 dl persiljaa
1 muna
2 dl juustoraastettta
Pinnalle
5-6 tomaattia
N. 4 dl juustoraastetta
Oreganoa
Sekoita kiehuvan veden joukkoon kaurahiutaleet. Anna jäähtyä noin kädenlämpöiseksi, lisää sen jälkeen suola, öljy ja jauho-kuivahiivaseos.
Tee sillä välin kun kaura-vesi jäähtyy, täyte. Paista jauheliha ja sipulisilppu sekä lisää joukkoon hienonnettu paprika sekä valkosipuli. Mausta seos lopuiksi "hyvin" ja lisää myös persilja, anna jäähtyä ja sekoita sen jälkeen muna ja juustoraaste joukkoon.
Levitä noin ruokalusikallisia taikinaa pellille leivinpaperin päälle pyöreiksi noin 8-10 cm pohjiksi (taikinan kuuluu olla "puuromaista"), jaa sen jälkeen jauhelihatäyte pohjille noin ruokalusikallinen myös sitä. Laita jokaiselle piiraalle ohut tomaatin siivu sekä oreganoa, päällimmäiseksi vielä juustoraastetta. Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.
Pienet pehmeät jauhelihapiiraset n.20-30 kpl
7,5 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita
3,5-4 dl vehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,75 dl oliiviöljyä
Täyte:
400 g jauhelihaa
1 punainen paprika
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
Suolaa
Mustaapippuria
paprikajauhetta
Soijaa
Oreganoa
0,5-1 dl persiljaa
1 muna
2 dl juustoraastettta
Pinnalle
5-6 tomaattia
N. 4 dl juustoraastetta
Oreganoa
Sekoita kiehuvan veden joukkoon kaurahiutaleet. Anna jäähtyä noin kädenlämpöiseksi, lisää sen jälkeen suola, öljy ja jauho-kuivahiivaseos.
Tee sillä välin kun kaura-vesi jäähtyy, täyte. Paista jauheliha ja sipulisilppu sekä lisää joukkoon hienonnettu paprika sekä valkosipuli. Mausta seos lopuiksi "hyvin" ja lisää myös persilja, anna jäähtyä ja sekoita sen jälkeen muna ja juustoraaste joukkoon.
Levitä noin ruokalusikallisia taikinaa pellille leivinpaperin päälle pyöreiksi noin 8-10 cm pohjiksi (taikinan kuuluu olla "puuromaista"), jaa sen jälkeen jauhelihatäyte pohjille noin ruokalusikallinen myös sitä. Laita jokaiselle piiraalle ohut tomaatin siivu sekä oreganoa, päällimmäiseksi vielä juustoraastetta. Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.
keskiviikko 28. lokakuuta 2015
Helppo uunilohi
"Uunilohi on nopea, hyvä ja herkullinen arjen sekä juhlavampienkin ruokailuiden pelastaja! Yhden sortin "pyttipannu" myös, siihen voi laittaa melkeinpä mitä tahansa kaveriksi ja aina toimii, pääasia että raaka-aineet ovat tuoreet ja kalaa ei kannata kypsentää turhan pitkään!"
Helppo uunilohi
600-700 g lohifilettä
1 kalaliemikuutio
Suolaa
Mustaapippuria
1 dl tilliä
10 cm. purjoa
2,5-3 dl kermaa ( jos haluat liemestä juoksevampaa laita vielä tippa (0,5-1 dl) vettä kermapurkin huuhtelusta edellyttäen että kerma jota käytät on kunnon kermaa)
Laita lohi voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle käsillä hajottamasi kalaliemikuutio, ripottele hieman suolaa ja mustaapippuria myös pinnalle. Lado päälle myös hienonnetut tillit ja siivutettu purjo. Kaada lopuiksi kerma koko komeuden huipuksi.
Paista 225 asteessa 15-25 minuuttia, riippuen kalan koosta ja vahvuudesta. Apuna voi käyttää paistomittaria sisälämpötila on sopiva 40-45 asteisena, kala myöskin jatkaa kypsymistä uunista pois otettua noin 3 astetta riippuen kalan koosta ja että peittääkö sen vielä kannella tai foliolla. 50 asteinen lohi on jo kuivaa mutta toki makuasia itse suosin lähellä 40 asteista.
Helppo uunilohi
600-700 g lohifilettä
1 kalaliemikuutio
Suolaa
Mustaapippuria
1 dl tilliä
10 cm. purjoa
2,5-3 dl kermaa ( jos haluat liemestä juoksevampaa laita vielä tippa (0,5-1 dl) vettä kermapurkin huuhtelusta edellyttäen että kerma jota käytät on kunnon kermaa)
Laita lohi voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle käsillä hajottamasi kalaliemikuutio, ripottele hieman suolaa ja mustaapippuria myös pinnalle. Lado päälle myös hienonnetut tillit ja siivutettu purjo. Kaada lopuiksi kerma koko komeuden huipuksi.
Paista 225 asteessa 15-25 minuuttia, riippuen kalan koosta ja vahvuudesta. Apuna voi käyttää paistomittaria sisälämpötila on sopiva 40-45 asteisena, kala myöskin jatkaa kypsymistä uunista pois otettua noin 3 astetta riippuen kalan koosta ja että peittääkö sen vielä kannella tai foliolla. 50 asteinen lohi on jo kuivaa mutta toki makuasia itse suosin lähellä 40 asteista.
tiistai 27. lokakuuta 2015
Punajuuripihvit ja piparjuurikastike
Punajuuripihvit ja piparjuurikastike n. 10 pihviä
3-4 isoa punajuurta
1 kananmuna
1-2 dl vehnäjauhoja
1-2 dl korppujauhoja
Valkopippuria
Suolaa
Voita
Piparjuurikastike
2 dl kermaviiliä
2-3 tl piparjuuritahnaa
1 rkl sitruunan mehua
1/2 osa suolakurkkua hakattuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
Suolaa
Mustaapippuria
Valmista piparjuurikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja laita tekeytymään jääkaappiin.
Keitä punajuuria 45-60 minuuttia kunnes ne tuntuvat melkein kypsiltä, kaada vesi pois ja shokki kypsennä kylmällä vedellä vettä muutamia kertoja vaihtaen. Kuori jäähtyneet punajuuret ja siivuta n.1,5 cm vahvuisiksi kiekoiksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Täysleivitä siivut ensin pyörittämällä ne vehnäjauhoissa sitten rikotussa kananmunassa ja lopuiksi korppujauhoissa. Paista "hymyillen" voissa pannulla ja mausta vielä toistamiseen juuri hakatulla valkopippurilla ja suolalla! Tarjoile piparjuurikastikkeen ja perunamuusin kera!
perjantai 23. lokakuuta 2015
Kalapuikko burgerit ja tillimajoneesi
"Mökki olosuhteissa mättöfiiliksen tainnuttamiseen tarvittiin jotain burgerimaista, en olisi ikinä uskonut postaavani KALAPUIKOISTA (nyt kyllä syön hatullisen samalla..häpeääni...mutta...kuitenkin..) eli luimme mökillä arvostelun kalapuikoista jossa oli maininta Pirkka (valitettavasti ilmainen mainos) merkkisten puikkojen voittaneen testin (testaamattomuuttani en kyllä voi itse ottaa kantaa muiden merkkisten puikkojen makuun), siitä se idea sitten syntyi pohdimme että onkohan vaivan väärtti lähteä visioimaan tuotteesta jotain ja korkealtahan ei tolla hinnalla putoa, täytyy myöntää että oli (jouduin kyllä kysymään kaupassa missä niitä on kun ei löytynyt muiden kalapakasteiden joukosta..)! Sovimme jo ennen testin aloittamista että KUKAAN siis KUKAAN (edes minä) ei saisi ruokailun aikana puhua oikeasta kalasta mitään, (mainitsin kyllä mussutuksen lomassa ajatuksen ahvenfileistä, mutta minut hiljennettiin...) No kuitenkin teimme kalapuikko burgereita tillimajoneesilla ja maistui oikein herkulliselta eli testi onnistui!"
Kalapuikko burgerit ja tillimajoneesi
3-4 kpl kalapuikkoja per burgeri
Kannellinen ruisleipä
Cheddarjuustoa siivu
Jäävuorisalaattia, hienonnettuna
Suolakurkkua, siivuina
Tomaattia, siivuina
Punasipulia, hakattuna
Tillimajoneesia
(sriracha kastiketta)
Tillimajoneesi
2 dl itsetehtyä majoneesia tai kaupan esim. Hellmann´s
1 valkosipulin kynsi
1-2 dl tilliä
1-2 rkl sitruunaa
Mustaapippuria
Suolaa
1/2 osa pienehköstä suolakurkusta hakattuna tai 2 rkl kapriksia
Tee ensin majoneesi ja laita tekeytymään jääkaappiin. Pilpo kasvikset valmiiksi. Paista kalapuikot voissa ja laita pieni pintasuola. Paahda leivät ja laita pohjalle reilusti majoneesia sen jälkeen haluamasi määrä vihanneksia, kalapuikot, cheddarjuusto laita se lähelle kuumia kalapuikkoja jotta se sulaa hieman ja laita vielä ennen kantta toinen kerta reilusti tillimajoneesia niin se kostuttaa myös kannen sisäpinnan.
Halutessasi voit myös dippailla ranskanperunoita tillimajoneesiin!
Kalapuikko burgerit ja tillimajoneesi
3-4 kpl kalapuikkoja per burgeri
Kannellinen ruisleipä
Cheddarjuustoa siivu
Jäävuorisalaattia, hienonnettuna
Suolakurkkua, siivuina
Tomaattia, siivuina
Punasipulia, hakattuna
Tillimajoneesia
(sriracha kastiketta)
Tillimajoneesi
2 dl itsetehtyä majoneesia tai kaupan esim. Hellmann´s
1 valkosipulin kynsi
1-2 dl tilliä
1-2 rkl sitruunaa
Mustaapippuria
Suolaa
1/2 osa pienehköstä suolakurkusta hakattuna tai 2 rkl kapriksia
Tee ensin majoneesi ja laita tekeytymään jääkaappiin. Pilpo kasvikset valmiiksi. Paista kalapuikot voissa ja laita pieni pintasuola. Paahda leivät ja laita pohjalle reilusti majoneesia sen jälkeen haluamasi määrä vihanneksia, kalapuikot, cheddarjuusto laita se lähelle kuumia kalapuikkoja jotta se sulaa hieman ja laita vielä ennen kantta toinen kerta reilusti tillimajoneesia niin se kostuttaa myös kannen sisäpinnan.
Halutessasi voit myös dippailla ranskanperunoita tillimajoneesiin!
maanantai 19. lokakuuta 2015
Juustoinen punajuurikiusaus
"Punajuuri tämä ihana syksyinen juures ei vain pelkästään värin kuin myös makunsakin puolesta mahtava raaka-aine! Halpa, monipuolinen ja herkullinen!"
Juustoinen punajuurikiusaus (ohje on aika iso joten voit myös tehdä puolikkaan annoksen)
1,5 kg punajuuria
1 prk pieniä ananaspaloja ilman lientä
1 pkt aurajuustoa raastettuna tai muruina
1-2 dl kermajuustoraastetta
1/2 pkt koskenlaskijaa
4-5 dl kermaa ei kevyt
4-5 rkl vehnäjauhoja
Suolaa
Mustapippuria
Keitä punajuuret kuorineen n.30-45 minuuttia ja shokki jäähdytä kylmällä vedellä näin ne kypsyvät vielä. Jäähdyttyä kuori ja suikaloi.
Yhdistä aurajuustoraaste ja kermajuustoraaste keskenään. Sekoita keskenään voidellussa uunivuoassa punajuurisuikaleet, ananakset, 3/4 osaa juustoraasteseoksesta ja ripottele vehnäjauhoja sekaan (tämä siksi koska punajuuressa on alhainen tärkkelyspitoisuus niin ei kiusauksesta tule "vetistä"). Mausta vielä suolalla ja pippurilla, pippuriakin saa olla ihan "tuntuvasti".
Sulata kerman joukkoon koskenlaskija ja kaada juustoliemi kiusauksen päälle, ripottele myös loppu juustoraasteseos pinnalle. Paista uunissa 200-225 asteessa 45-60 minuuttia tai miedommalla ja kauemmin.
Juustoinen punajuurikiusaus (ohje on aika iso joten voit myös tehdä puolikkaan annoksen)
1,5 kg punajuuria
1 prk pieniä ananaspaloja ilman lientä
1 pkt aurajuustoa raastettuna tai muruina
1-2 dl kermajuustoraastetta
1/2 pkt koskenlaskijaa
4-5 dl kermaa ei kevyt
4-5 rkl vehnäjauhoja
Suolaa
Mustapippuria
Keitä punajuuret kuorineen n.30-45 minuuttia ja shokki jäähdytä kylmällä vedellä näin ne kypsyvät vielä. Jäähdyttyä kuori ja suikaloi.
Yhdistä aurajuustoraaste ja kermajuustoraaste keskenään. Sekoita keskenään voidellussa uunivuoassa punajuurisuikaleet, ananakset, 3/4 osaa juustoraasteseoksesta ja ripottele vehnäjauhoja sekaan (tämä siksi koska punajuuressa on alhainen tärkkelyspitoisuus niin ei kiusauksesta tule "vetistä"). Mausta vielä suolalla ja pippurilla, pippuriakin saa olla ihan "tuntuvasti".
Sulata kerman joukkoon koskenlaskija ja kaada juustoliemi kiusauksen päälle, ripottele myös loppu juustoraasteseos pinnalle. Paista uunissa 200-225 asteessa 45-60 minuuttia tai miedommalla ja kauemmin.
lauantai 17. lokakuuta 2015
Päärynäpiirakka
"Lempeän makuinen päärynäpiirakka sopii mahtavasti syksyyn. Onnekkaana päärynäpuun omistajana tein vielä lopuista päärynöistä tällaisen murupintaisen päärynäpiirakan, suosittelen kokeilemaan!"
Päärynäpiirakka
Pohja
4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
125 g voita sulana
pohjaosaan
1 pieni muna tai puolikas
1 dl piimää
Pohjan päälle 8-12 kpl n.600 g päärynöitä kuorittuna ja siivutettuina
Ripottele pinnalle vaniljasokeria ja sokeria halutessasi
Päärynöiden päälle tuleva rahkaseos,
1 prk rahkaa
1 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
(1-2 tl sitruunaa)
Sekoita pohjan ainekset keskenään, ja ota tässä vaiheessa 1/2 osa talteen pintamuruiksi. Lisää pohjaosaan muna ja piimä, taikinan kuuluu olla "tökköä". Levitä taikina 25-30 cm voidellun piirakkavuoan pohjalle.
Asettele päälle päärynät ja halutessasi sokerit päälle.
Sekoita rahkaseos ja laita se päärynöiden päälle ja ripottele muruseos pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.
Maistuu lämpimänä tai jääkaappikylmänä jolloin maku on leivosmainen, kaveriksi sopii kermavaahto kaneliripauksella tai vaniljakastike/vaahto.
Päärynäpiirakka
Pohja
4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
125 g voita sulana
pohjaosaan
1 pieni muna tai puolikas
1 dl piimää
Pohjan päälle 8-12 kpl n.600 g päärynöitä kuorittuna ja siivutettuina
Ripottele pinnalle vaniljasokeria ja sokeria halutessasi
Päärynöiden päälle tuleva rahkaseos,
1 prk rahkaa
1 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
(1-2 tl sitruunaa)
Sekoita pohjan ainekset keskenään, ja ota tässä vaiheessa 1/2 osa talteen pintamuruiksi. Lisää pohjaosaan muna ja piimä, taikinan kuuluu olla "tökköä". Levitä taikina 25-30 cm voidellun piirakkavuoan pohjalle.
Asettele päälle päärynät ja halutessasi sokerit päälle.
Sekoita rahkaseos ja laita se päärynöiden päälle ja ripottele muruseos pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.
Maistuu lämpimänä tai jääkaappikylmänä jolloin maku on leivosmainen, kaveriksi sopii kermavaahto kaneliripauksella tai vaniljakastike/vaahto.
perjantai 16. lokakuuta 2015
Aurinkoinen raastesalaatti
Koukuttava ja hyvin säilyvä raastesalaatti! Hyvää sellaisenaan tai lisukkeeksi... |
Aurinkoinen raastesalaatti
1/4 osa (n.300 g) valkokaalia
1-2 porkkanaa
1-2 suolakurkkua
3 säilyke persikan puolikasta
10-15 cm purjoa
1 varsisellerin varsi, jätä tämä pois mikäli et ole sellerin ystävä itse olen...
200-250 g raejuustoa
Suikaloi hienoksi tai vaikka raasta juustohöylällä kaali pieneksi. Raasta karkealla terällä porkkanat. Kuutioi suolakurkku ja persikat sekä hienonna purjo ja varsiselleri. Yhdistä kaikki ainekset keskenään, mikäli haluat "kosteampaa" lisää tilkka suolakurkun lientä.
sunnuntai 11. lokakuuta 2015
Kimchi eli korealainen hapankaali
"Ensimmäinen kimchi kokeiluni joka ei takuulla jää viimeiseksi! Suurena Hapankaalin ystävänä ihastuin myös kimchiin heti ensimaistamalla, ja siitähän se ajatus sitten lähti....
Mahtavan makuista kimchiä olen saanut Thaimaassa sekä muutamissa ravintoloissa ja mukaan ostettuna myös aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Kimchistä on olemassa useita versioita, mutta yleisimmin se valmistetaan kiinankaalista hapattamalla maitohappokäymisen avulla. Tulisuus ja punainen väri tulee mausteista, kuten chileistä, sipulista, valkosipulista, retiisistä ja inkivääristä.
Kimchi tarjotaan usein sellaisenaan, mutta siitä voi myös valmistaa edelleen muita ruokalajeja, esimerkiksi paistettua kimchiriisiä (kimchi bokkeumbap) tai keittoa (kimchi jjigae), todella kätevää myös wokkailussa ja erilaisten nuudelikeitosten/paistosten seassa. Sopii myös erittäin hyvin aasialaisittain maustetun ylikypsän revityn lihan kera sämpylän väliin"
Kimchi eli korealainen hapankaali
1/2 kiinankaalia
1/2 nippua kevätsipulia tai pulleaa ruohosipulia
2 rkl merisuolaa
6 dl vettä
Mausteseos
2 rkl raastettua inkivääriä
1 tl suolaa
1-2 rkl valkosipulia
1-2 rkl chilijauhetta
0,5-1 tl chilihiutaleita
1,5 rkl kalakastiketta
0,5-1 tl sokeria
Lisäksi 6-8 retiisiä siivuina
Kiehauta vesi ja suola. Irrota kiinankaalinlehdet ja huuhtele hyvin. Upota lehdet jäähtyneeseen suolaveteen kevätsipuleiden kera. Laita lautanen painoksi ja anna suolaantua yön yli jääkaapissa.
Huuhtele kaalit ja sipulit kylmällä vedellä ja paloittele suupalan kokoisiksi paloiksi lisää joukkoon myös siivutetut retiisit. Lisää mausteseoksen aineet joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon sen verran vettä että kaikki ainekset peittyvät laita ainesten päälle muovikelmu ja paino päälle. Laita myös kansi. Anna kimchin käydä huoneenlämmössä yön yli ja sen jälkeen siirrä jääkaappiin vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.
Avattuasi kannen tuoksua ei kannata pelästyä, sen kuuluu haista, rohkeasti vaan maistamaan!
Mahtavan makuista kimchiä olen saanut Thaimaassa sekä muutamissa ravintoloissa ja mukaan ostettuna myös aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Kimchistä on olemassa useita versioita, mutta yleisimmin se valmistetaan kiinankaalista hapattamalla maitohappokäymisen avulla. Tulisuus ja punainen väri tulee mausteista, kuten chileistä, sipulista, valkosipulista, retiisistä ja inkivääristä.
Kimchi tarjotaan usein sellaisenaan, mutta siitä voi myös valmistaa edelleen muita ruokalajeja, esimerkiksi paistettua kimchiriisiä (kimchi bokkeumbap) tai keittoa (kimchi jjigae), todella kätevää myös wokkailussa ja erilaisten nuudelikeitosten/paistosten seassa. Sopii myös erittäin hyvin aasialaisittain maustetun ylikypsän revityn lihan kera sämpylän väliin"
Kimchi eli korealainen hapankaali
1/2 kiinankaalia
1/2 nippua kevätsipulia tai pulleaa ruohosipulia
2 rkl merisuolaa
6 dl vettä
Mausteseos
2 rkl raastettua inkivääriä
1 tl suolaa
1-2 rkl valkosipulia
1-2 rkl chilijauhetta
0,5-1 tl chilihiutaleita
1,5 rkl kalakastiketta
0,5-1 tl sokeria
Lisäksi 6-8 retiisiä siivuina
Kiehauta vesi ja suola. Irrota kiinankaalinlehdet ja huuhtele hyvin. Upota lehdet jäähtyneeseen suolaveteen kevätsipuleiden kera. Laita lautanen painoksi ja anna suolaantua yön yli jääkaapissa.
Huuhtele kaalit ja sipulit kylmällä vedellä ja paloittele suupalan kokoisiksi paloiksi lisää joukkoon myös siivutetut retiisit. Lisää mausteseoksen aineet joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon sen verran vettä että kaikki ainekset peittyvät laita ainesten päälle muovikelmu ja paino päälle. Laita myös kansi. Anna kimchin käydä huoneenlämmössä yön yli ja sen jälkeen siirrä jääkaappiin vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.
Avattuasi kannen tuoksua ei kannata pelästyä, sen kuuluu haista, rohkeasti vaan maistamaan!
Peltilihapiirakka
1 annos rahkavoitaikinaa (ohje alapuolella)
tai
1 kg voitaikinaa
2 dl puuroriisiä
N. 4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
3 kananmunaa
400 g jauhelihaa
2 sipulia, hienonnettuna
1 tl paprikajauhetta
0,5-1 tl mustapippuria
0,5-1 tl maustepippuria
0,5-1 tl valkopippuria
0,5-1 tl cayennepippuria
1-2 tl suolaa
Voiteluun
Muna
Tee ensin taikina jääkaappiin tai mikäli käytät valmista taikinaa ota se sulamaan.
Keitä kananmunat koviksi (6-7 minuuttia). Kuori ja hienonna ne.
Keitä riisi lihaliemellä maustetussa vedessä kypsäksi.
Paista jauheliha ja sipulit mausta seos hyvin, melkeinpä hieman liikaa koska taikina imee täytteestä makua. Sekoita riisit ja munat joukkoon, tarkista maku.
Kauli taikinat kahdeksi levyksi. Laita toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä täyte taikinalevylle.
Asettele toinen taikinalevy kanneksi kaulitse se hieman pohjaa isommaksi ja nosta taikina täytteen päälle, taita reunat pohjan alle.
Pistele piirakan pintaan reikiä haarukalla ja voitele piirakka kananmunalla.
Paista lihapiirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna vetäytyä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.