Valkosuklaa karpalokakku
pohja
180 g piparkakkuja
75 g voita
1 rkl kahvia
Täyte
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
130 g valkoista suklaata
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä
3 rkl siirappia
päälle
3-5 dl jäisiä karpaloita
3 dl punaista glögiä
2 dl hyytelösokeria
Laita halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja suihkuta vuokasprayta reunoille. (Näin saat kakun nätisti sörkkimättä irti :) )
Hienonna piparkakut. Lisää sula voi ja kahvi. Painele seos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin.
Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Vaahdota kerma. Sulata valkosuklaa ja sekoita se hieman jäähtyneenä kermavaahdon joukkoon. Lisää maitorahka ja sokeri.
Purista pehmenneet liivatelehdet vedestä ja liota ne tilkkaan kiehuvaa vettä. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon. Sekoita hyvin.
Levitä täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Valuta kakun pinnalle ohut kerros siirappia.
Kiehauta ja lisää hyytelösokeri ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi.
Levitä jäiset marjat kakun pinnalle. Lusikoi glögikiille marjojen päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa n.30 min.
sunnuntai 30. marraskuuta 2014
perjantai 28. marraskuuta 2014
Viikonlopun Wingsit
Kaupassa on vino rivi Wings-sooseja, jätä ne sinne ja tee ite !
Viikonlopun Wingsit
n. 700 g Broilerin siipiä
(kaupassa ei ollut marinoimattomia joten pesin kaupan mausteet pois)
Grillimaustetta, kauttaaltaan
Kypsennä Wingsit uunissa keskitasolla 200 asteessa n. 30 min, itse tykkään vähän jopa ylikypsistä niin että luut irtoavat....
Tai friteeraa öljyssä (180 c ) kypsiksi.
Dippi kasviksia
Porkkanaa, kuori
Varsiselleriä
Paprikoita
Kurkkua
ym.
Leikkaa vihannekset isoiksi suikaleiksi ja laita jääkylmään veteen kunnes soosit ja wingsit ovat valmiit, kaada vesi pois ja laita tarjolle.
Wins rafloissa on yleensä valkosipuli- ja auradippi erikseen, päätin yhdistää asiat ja löin samaan "toonaan" kaverukset yhdessä, TOIMII!
Aura dippi
1 prk Kermaviiliä 12%
1/2 pkt Aurajuustoa, raasteena
1 Valkosipulin kynsi, murskattuna
Suolaa
Mustapippuria
Kaikki sekaisin ja anna tekeytyä n.1h.
Wings kastike
4 rkl Valko- tai omppuviinietikkaa
4 rkl Vettä
1 prk Tomaattipyrettä
1 rkl Sokeria
1 1/2 tl Suolaa
1-3 tl Tapascoa, must vähintään 2 tl
1/2 tl Cayennepippiria
Mustapippuria
n.50g Voita
Sekoita kaikki ainekset keskenään, kuumenna vain sen verran että voi lähtee sulamaan, ÄLÄ KEITÄ (etikan happo katoaa)! Tarkista maku ja miksaile tulisuutta omaan makuun vielä jos on tarvetta. Kaada kastike kuumien Wingsien päälle.
Viikonlopun Wingsit
n. 700 g Broilerin siipiä
(kaupassa ei ollut marinoimattomia joten pesin kaupan mausteet pois)
Grillimaustetta, kauttaaltaan
Kypsennä Wingsit uunissa keskitasolla 200 asteessa n. 30 min, itse tykkään vähän jopa ylikypsistä niin että luut irtoavat....
Tai friteeraa öljyssä (180 c ) kypsiksi.
Dippi kasviksia
Porkkanaa, kuori
Varsiselleriä
Paprikoita
Kurkkua
ym.
Leikkaa vihannekset isoiksi suikaleiksi ja laita jääkylmään veteen kunnes soosit ja wingsit ovat valmiit, kaada vesi pois ja laita tarjolle.
Wins rafloissa on yleensä valkosipuli- ja auradippi erikseen, päätin yhdistää asiat ja löin samaan "toonaan" kaverukset yhdessä, TOIMII!
Aura dippi
1 prk Kermaviiliä 12%
1/2 pkt Aurajuustoa, raasteena
1 Valkosipulin kynsi, murskattuna
Suolaa
Mustapippuria
Kaikki sekaisin ja anna tekeytyä n.1h.
Wings kastike
4 rkl Valko- tai omppuviinietikkaa
4 rkl Vettä
1 prk Tomaattipyrettä
1 rkl Sokeria
1 1/2 tl Suolaa
1-3 tl Tapascoa, must vähintään 2 tl
1/2 tl Cayennepippiria
Mustapippuria
n.50g Voita
Sekoita kaikki ainekset keskenään, kuumenna vain sen verran että voi lähtee sulamaan, ÄLÄ KEITÄ (etikan happo katoaa)! Tarkista maku ja miksaile tulisuutta omaan makuun vielä jos on tarvetta. Kaada kastike kuumien Wingsien päälle.
torstai 27. marraskuuta 2014
Kylmäsavulohikeitto koskenlaskijalla
Meidän Perheen kestosuosikki jo vuosia, nopea tehdä varsinkin jos "oikaisee" pakastesuikaleilla!
Kylmäsavulohikeitto koskenlaskijalla 3-4:lle
8 dl Vettä
1 Kalaliemikuutio
2 pss (a´`250 g) kasvissuikaleita, pakaste
TAI
4-5 Perunaa, kuutioina + 1 pss keittojuureksia
n. 200g Kylmäsavulohta, kuutioina/suikaleina
4-6 Valkopippuria
4-6 Mustapippuria
Suolaa
1/2 pkt Koskenlaskijaa voimakasta
1 nippu Tilliä
Kiehauta vesi, lisää mausteet ja kasvikset. Anna hautua kunnes kasvikset ovat kypsiä 10-15 min. . Lisää juusto pieninä kuutioina, juuston liuettua (juuston voi myös sulattaa tilkassa vettä erikseen niin ei tarvitse niin kovasti sekoitella keittoa "muhjuksi") lisää tilli ja kalat, anna hautua vielä muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää nestettä tarvittaessa.
Kylmäsavulohikeitto koskenlaskijalla 3-4:lle
8 dl Vettä
1 Kalaliemikuutio
2 pss (a´`250 g) kasvissuikaleita, pakaste
TAI
4-5 Perunaa, kuutioina + 1 pss keittojuureksia
n. 200g Kylmäsavulohta, kuutioina/suikaleina
4-6 Valkopippuria
4-6 Mustapippuria
Suolaa
1/2 pkt Koskenlaskijaa voimakasta
1 nippu Tilliä
Kiehauta vesi, lisää mausteet ja kasvikset. Anna hautua kunnes kasvikset ovat kypsiä 10-15 min. . Lisää juusto pieninä kuutioina, juuston liuettua (juuston voi myös sulattaa tilkassa vettä erikseen niin ei tarvitse niin kovasti sekoitella keittoa "muhjuksi") lisää tilli ja kalat, anna hautua vielä muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää nestettä tarvittaessa.
tiistai 25. marraskuuta 2014
Kaisa Serkun Pusupullat
Pusupullat Vadelmahillolla ja Vanilijakreemi täytteellä!
Kaisa Serkun Pusupullat 20 kpl
4 dl Maitoa
1 Muna
1 dl Sokeria
1 tl Vaniljasokeria
1/2 tl Suolaa
1/2 tl Hirvensarvisuolaa
50g Hiivaa
200g Voita, pehmeää
n.800g Vehnäjauhoja
Täyte
n.200g Vadelmahilloa, paistonkestävää
1 pss Vaniljakastike-aineksia
2,5 dl Maitoa
Päälle paiston jälkeen
n.1dl Voisulaa
1-2 dl Sokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Sekoita maitoon sokerit, hirvensarvisuola, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista käsin tai koneella vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Kohota n.tunti. Valmista kreemi sekoittamalla vaniljakastike-aines maitoon, anna tekeytyä hetki, ohenna tarvittaesa maidolla (saa olla suht tönkköä)
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, leivo taikinasta tanko ja jaa se 20 palaan. Leivo palat pikkupulliksi. Kauli pullat soikioiksi. Laita lusikallinen täytteitä päällekkäin jokaiselle soikiolle ja taita soikio kaksinkerroin. Ummista pusupullat lautasen reunalla painamalla noin 1 cm:n päästä kaarevasta reunasta. Nosta pusut leivinpaperin päälle pellille. Kohota n.30 min.
Paista voitelemattomat pullat 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10-12 minuuttia.
Voitele pullat paiston jälkeen ensin voisulalla ja kasta sitten sokeriin.
NAM!!! Kiitos Kaisa!
maanantai 24. marraskuuta 2014
Broilersalaatti ja currysoosi
Broikkusalaatti
2 dl Pastaa, keitä ohjeen mukaan
Marinoi pasta;
1/2 Valkosipulin kynsi
3 tl Arrabiatta tahnaa
tai punaista pestoa
1 rkl Sitruunan mehua
2 rkl Oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa
1 Ruukku salaattia
1/2 Kurkkua, kuutioina
1-2 Tomaattia, kuutioina
1 Varsisellerin varsi, kuutioina
n.100g Purkki parsaa, pätkinä
4-5 Turkinpippuria siivuina
2 Keitettyä munaa lohkoina
n.400g Broileria, paista ja siivuta
Kasaa laakealle vadille kerroksittan, päällimmäiseksi kuuma broileri. Nauti tuoreen leivän ja kastikkeen kera.
Currysoosi
2 dl Kermaviiliä
3-4 tl Dijon sinappia
1 Valkosipulin kynsi murskattuna
1-2 tl Sitruunan mehua
0,5-1 tl Sokeria tai Hunajaa
3-4 tl Currya
0,5-1tl Yrttisuolaa
0,5-1 tl Mustapippuria
0,5 tl Kurkumaa, väriksi
2rkl Appelsiinin mehua
2- tippaa Tabascoa
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja anna tekeytyä vähintän tunti ja tarkista maku!
2 dl Pastaa, keitä ohjeen mukaan
Marinoi pasta;
1/2 Valkosipulin kynsi
3 tl Arrabiatta tahnaa
tai punaista pestoa
1 rkl Sitruunan mehua
2 rkl Oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa
1 Ruukku salaattia
1/2 Kurkkua, kuutioina
1-2 Tomaattia, kuutioina
1 Varsisellerin varsi, kuutioina
n.100g Purkki parsaa, pätkinä
4-5 Turkinpippuria siivuina
2 Keitettyä munaa lohkoina
n.400g Broileria, paista ja siivuta
Kasaa laakealle vadille kerroksittan, päällimmäiseksi kuuma broileri. Nauti tuoreen leivän ja kastikkeen kera.
Currysoosi
2 dl Kermaviiliä
3-4 tl Dijon sinappia
1 Valkosipulin kynsi murskattuna
1-2 tl Sitruunan mehua
0,5-1 tl Sokeria tai Hunajaa
3-4 tl Currya
0,5-1tl Yrttisuolaa
0,5-1 tl Mustapippuria
0,5 tl Kurkumaa, väriksi
2rkl Appelsiinin mehua
2- tippaa Tabascoa
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja anna tekeytyä vähintän tunti ja tarkista maku!
perjantai 21. marraskuuta 2014
Vadelmasacher
Vadelmasacher
150 g tummaa suklaata
150g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1 1/2 tl leivinjauhetta
Kostutus
2 dl omenatäysmehua
Täyte
400 g vadelmia (pakaste)
1 dl omenatäysmehua
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl sokeria
Kuorrutus
200 g tummaa suklaata
1 dl vadelmahilloa
1 dl vispikermaa
Voitele ja korppujauhota 3 litran kakkuvuoka. Paloittele suklaa kattilaan. Lisää rasva. Sulata miedolla lämmöllä rauhallisesti sekoittaen. Siirrä kattila levyltä.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon suklaa-rasvaseos. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti.
kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla n.45 min. Tarkista kakun kypsyys. Kakku saa jäähtyä vuoassa n.30 min.ennen kumoamista.
Pane jäiset vadelmat täytettä varten kattilaan. Mittaa päälle omenamehu, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Siirrä kattila kylmään jäähtymään.
Vaahdota kerma ja mausta sokereilla.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt omenamehulla. Levitä pohjalevylle puolet kermavaahdosta ja sen päälle vadelmakiisseliä. Nosta täytteen päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Pane päälle kansilevy, joka on kostutettu molemmin puolin. Pane kakun päälle painoksi leikkuulauta, jotta kakku tiivistyy. Siirrä jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Paloittele suklaa kattilaan kuorrutusta varten. Lisää vadelmahillo ja kerma. Sulata miedolla lämmöllä rauhallisesti sekoittaen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jäähdytä kuorrutusta hieman ja kaada ohuena nauhana kakulle. Anna kuorrutuksen valua reunoilta alas ja nostele sitä lastalla reunoille. Jähmetyttyä, koristele.
150 g tummaa suklaata
150g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1 1/2 tl leivinjauhetta
Kostutus
2 dl omenatäysmehua
Täyte
400 g vadelmia (pakaste)
1 dl omenatäysmehua
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl sokeria
Kuorrutus
200 g tummaa suklaata
1 dl vadelmahilloa
1 dl vispikermaa
Voitele ja korppujauhota 3 litran kakkuvuoka. Paloittele suklaa kattilaan. Lisää rasva. Sulata miedolla lämmöllä rauhallisesti sekoittaen. Siirrä kattila levyltä.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon suklaa-rasvaseos. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti.
kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla n.45 min. Tarkista kakun kypsyys. Kakku saa jäähtyä vuoassa n.30 min.ennen kumoamista.
Pane jäiset vadelmat täytettä varten kattilaan. Mittaa päälle omenamehu, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Siirrä kattila kylmään jäähtymään.
Vaahdota kerma ja mausta sokereilla.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt omenamehulla. Levitä pohjalevylle puolet kermavaahdosta ja sen päälle vadelmakiisseliä. Nosta täytteen päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Pane päälle kansilevy, joka on kostutettu molemmin puolin. Pane kakun päälle painoksi leikkuulauta, jotta kakku tiivistyy. Siirrä jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Paloittele suklaa kattilaan kuorrutusta varten. Lisää vadelmahillo ja kerma. Sulata miedolla lämmöllä rauhallisesti sekoittaen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jäähdytä kuorrutusta hieman ja kaada ohuena nauhana kakulle. Anna kuorrutuksen valua reunoilta alas ja nostele sitä lastalla reunoille. Jähmetyttyä, koristele.
keskiviikko 19. marraskuuta 2014
Bolognese
Bolognese
100 g Pekonia
1 Porkkana
100 g Varsiselleriä
1 Sipuli
3-4 Valkosipulin kynttä
500 g Jauhelihaa
1 rkl Öljyä
1 tl Vehnäjauhoja
2 dl Lihalientä (n.2 kuutiota)
1 dl Punaviiniä
1 prk Tomaattipyrettä
1 prk Tomaattimurskaa
Suolaa
Mustapippuria
Laakerinlehti
0,5 tl Timjamia
1 dl Persilijaa
1 dl Kermaa
pinnalle Basilikaa tai Persiljaa ja Parmesaania
Suikaloi pekoni. Kuori porkkana ja raasta karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipuli ja selleri sekä valkosipulit. Käristä pekoni padassa. Lisää jauheliha. Jos pekonista ei irtoa tarpeeksi rasvaa, lisää hiukan öljyä. Lisää hetken kuluttua porkkana ja selleri sekä sipulisilppu. Kääntele seosta padassa hetken aikaa. Lisää valkosipulit, vehnäjauhot, lihaliemi, viini, tomaattipyre ja tomaattimurska. Lisää mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta kastiketta kannen alla miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Mausta tulee täyteläinen vain pitkään hauduttamalla. Lisää kerma ja tarkista kastikkeen maku. Tarjoa pastan ja juustoraasteen sekä yrttien kanssa.
Kannattaa tehdä kerralla iso satsi ja pakastaa! Sopii hyvin pastan kera, lasagneen, canneloneihin, pitsaan..
sunnuntai 16. marraskuuta 2014
Grillattua Kasleria ja "Mikan" ananaksia
"Mikan" ananakset
1 prk Ananasrenkaita
1 pkt (8 siivua) Pekonia
Oreganoa
(Aura juustoa)
Grillimaustetta
Puolita ananasrenkaat, ripottele niille oreganoa ja rullaa pekoni ympärille. (väliin sopii myös nokare Aura juustoa). Lado halsteriin ja ripottele pinnalle vielä vähän grillausmaustetta. Grillaa kauniin ruskeiksi.
Kaslerit grillattiin ihan perus kuivamaustettuna!
1 prk Ananasrenkaita
1 pkt (8 siivua) Pekonia
Oreganoa
(Aura juustoa)
Grillimaustetta
Puolita ananasrenkaat, ripottele niille oreganoa ja rullaa pekoni ympärille. (väliin sopii myös nokare Aura juustoa). Lado halsteriin ja ripottele pinnalle vielä vähän grillausmaustetta. Grillaa kauniin ruskeiksi.
Kaslerit grillattiin ihan perus kuivamaustettuna!
torstai 13. marraskuuta 2014
Sisko-kullan paras keitto
Sisko-kullan Paras Keitto
500 g porkkanoita
100 g lanttua
2 sipulia
3-5 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 rkl currya
1,5 l liha/kanalientä
1 laaakerinlehti
200 g Koskenlaskija voimakas
400 g siskonmakkaroita
1/2 tl pippurisekoitusta
1 tl rakuunaa
0,5 tl timjamia
suolaa
persiljaa
Raasta juurekset ja pilko sipulit. Kuumenna kattilassa öljy ja lisää
mukaan juurekset ja curry kevyesti sekoittaen. Hetken kuluttua lisää
lihaliemi ja anna keitoksen kiehua 10 min. Liuota juusto pieninä
nokareina liemeen. Puserra tai pätki siskopallukoita keittoon ja anna vielä
poreilla 10 min. Mausta , tarkista maku ja silppua päälle reippaasti
persilijaa.
500 g porkkanoita
100 g lanttua
2 sipulia
3-5 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 rkl currya
1,5 l liha/kanalientä
1 laaakerinlehti
200 g Koskenlaskija voimakas
400 g siskonmakkaroita
1/2 tl pippurisekoitusta
1 tl rakuunaa
0,5 tl timjamia
suolaa
persiljaa
Raasta juurekset ja pilko sipulit. Kuumenna kattilassa öljy ja lisää
mukaan juurekset ja curry kevyesti sekoittaen. Hetken kuluttua lisää
lihaliemi ja anna keitoksen kiehua 10 min. Liuota juusto pieninä
nokareina liemeen. Puserra tai pätki siskopallukoita keittoon ja anna vielä
poreilla 10 min. Mausta , tarkista maku ja silppua päälle reippaasti
persilijaa.
Perunaleipäset
Perunaleipäset
4 dl vettä
1 pss (70 g) perunahiutaleita
½ dl kaurahiutaleita
1 rkl sokeria
1-2 tl suolaa
½ dl voisulaa
1 pss kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
Kuumenna vesi kiehuvaksi.
Pane perunahiutaleet leivontakulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle.
Sekoita. Kun perunasose on noin 42-asteista, lisää joukkoon
kaurahiutaleet, sokeri, suola ja voi.
Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja alusta seos taikinaan.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa. Leivo taikinasta
tanko ja jaa se noin 12 palaksi.
Taputtele palat "rieskoiksi" ja kohota liinan alla.
Pistele kohonneet leipäset haarukalla ja paista 225-asteisessa
uunissa noin 12 minuuttia.
4 dl vettä
1 pss (70 g) perunahiutaleita
½ dl kaurahiutaleita
1 rkl sokeria
1-2 tl suolaa
½ dl voisulaa
1 pss kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
Kuumenna vesi kiehuvaksi.
Pane perunahiutaleet leivontakulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle.
Sekoita. Kun perunasose on noin 42-asteista, lisää joukkoon
kaurahiutaleet, sokeri, suola ja voi.
Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja alusta seos taikinaan.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa. Leivo taikinasta
tanko ja jaa se noin 12 palaksi.
Taputtele palat "rieskoiksi" ja kohota liinan alla.
Pistele kohonneet leipäset haarukalla ja paista 225-asteisessa
uunissa noin 12 minuuttia.
keskiviikko 12. marraskuuta 2014
Kebab liha
Kebab liha
2kg Naudan paistijauhelihaa
90g (0,8dl) Aromisuolaa
1/2 dl Mustapippuria
voi laittaa vähemmänkin jos haluaa vähemmän pippurista..
Kaikki ainekset sekaisin hyvin koneella. Muotoillaan murekkeen tapainen köntti.
Folio ympärille, 100 asteisessa uunissa 4 tuntia, annetaan vetäytyä jos malttaa
ja se on siinä. Viipaloida voi juustohöylällä tai puukolla. Itse olen siivuttanut
ensin höylällä ekaan ruokailuun ja loput kylmänä seuraavana päivänä yleiskoneen
viipalointi terällä.
Kebab soossi
1 (pienehkö) pun.paprika
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
3 rkl sokeria
1/2 dl sinappia
3/4 dl omenaviinietikkaa
n.0,5 mustapippuria
1 tl suolaa
2 tl herbes de provence yrttiseosta
1 prk (70 g) tomaattipyrettä
3 dl rypsiöljyä
tujaus tapaskoa
Hienonna paprika ja sipulit puukolla hienoksi.
Laita kaikki muut paitsi öljy sekaisin tehosekoittimessa
lisää sitten öljy ohuena nauhana perässä. Tarkistele makua.
Anna maustua seuraavaan päivään. Säilyy muutamia viikkoja.
Itselläni etolasta pulloja mistä on kätevä trujautella..
Ohjeesta tulee n.6 dl
"Se" Hapankaalikeitto
400 g Hapankaalia
1-2 Porkkanaa
3-5 Valkosipulinkynttä
400g Porsaankylkeä (tai palvikylkeä/pekonia)
n. 1 l Vettä
1 Kanaliemikuutio
1 Kasvisliemikuutio
Mustapippuria
Suolaa
Soijaa
pinnalle: smetanaa, ruohosipulisilppua,
rouhittua pippuria
Kuori ja pilko porkkanat ja valkosipulit.
Kuutioi pieneksi kylki. Paista lihat rapeiksi.
Lisää joukkoon porkkana ja valkosipuli sekä
hapankaali sekoittele hetki. Kaada päälle vesi.
Laita kattilaan vielä liemikuutiot ja mausteet.
Sekoita ja anna keiton hautua noin 30-60 min.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Keiton seuraksi sopii sulhaspiirakat munavoilla!
torstai 6. marraskuuta 2014
Ranskalaiset
Ranskalaiset
2-3 per hlö Perunoita
1/2-1 l Öljyä
Suolaa
Kuori ja suikaloi perunat ranskanperunan malliin. Laita ne kylmään veteen. Valuta perunat ja kuivaa ne hyvin ennen friteerausta. Kuumenna öljy 175 asteeseen. Friteeraa perunoita niin kauan, että saavat hennon keltaisen värin. Nosta perunat reikäkauhalla öljystä. Valuta ne vaikka siivilässä tai talouspaperin päällä.
Kuumenna öljy max. 200 asteeseen ja friteeraa perunat uudestaan. Nyt niihin tulee ruskea väri nopeasti ja tulevat rapeiksi. Valuta, mausta suolalla.
Tein perunat Wokkipannussa joten öljyä meni vain 5dl.
Paistoin ensin 4:lla ja toisen kerran 5:lla ja tuntui toimivan.
keskiviikko 5. marraskuuta 2014
Pulled Pork
Pulled Pork
n.2.5 kg Porsaan lapaa tai etuselkää suolattuna
2-3 Sipulia, lohkoina
1 Porkkana, paloina
5 Valkosipulinkynttä
1 Kanaliemikuutio
1 Lihaliemikuutio
1-2 rkl Suolaa
5-10 Mustapippureita
2 Neilikkaa
1 Laakerinlehti
loraus Soijaa
Vettä kattilan mukaan niin että lihat peittyvät
Laita liha kiehuvaan veteen, kuori vaahto ja lisää loput aineet. Keitä hiljalleen 3-4 tuntia.
Anna lihan jäähtyä liemessään seuraavaan päivään. Kuori rasva liemen päältä revi liha. Kiehauta liemi ja siivilöi. Keitä lientä kasaan mikäli aiot käyttää sitä muussa kokkailussa. Lientä voi myös lorottaa kostukkeeksi revityn lihan päälle. Ja barbeguekastikkeen ohennukseen.
Barbeguekastike, pulled porkille
1 Sipuli
3-4 Valkosipulinkynttä
2 rkl Öljyä
1 tlk Tomaattimurskaa
1 Kuivattu chili
2 rkl Soijaa
2 rkl Punaviinietikkaa
3/4 dl Sokeriruokosiirappia
2-3 rkl Liemen mehua
1 tl Suolaa
Mustapippuria
(mahdollisesti ohennukseen lihalientä keittämisen aikana)
Hienonna sipulit, kuullota miedolla lämmöllä hetki. Lisää loput aineet.
Anna hautua 1-2 tuntia miedolla lämmöllä, ohenna tarvittaessa.
(jos keittelet samalla pulled porkkia käytä keitinlientä ohentamiseen)
Coleslaw, kaalisalaatti
200g Valkokaalia
100g (1-2) Porkkanaa
1 Punasipulia
1 Suolakurkku
4-6 rkl Täysmajoneesia Itsetehtyä
tai esim.hellmanns
1/2 prk (80g) Ranskankermaa
1 rkl Dijon sinappia
2 rkl Suolakurkunlientä
Suolaa
Mustapippuria
ripaus Sokeria
Suikaloi kaaali juustohöylällä, raasta porkkana isoksi raasteeksi,
suikaloi suolakurkku sekä hienonna punasipuli. Lisää loput aineet, anna tekeytyä muutama tunti. Tarkista maku.
Pitaleivät
6 isoa tai 15-17 pientä
3dl Vettä
50g Hiivaa
2 tl Sokeria
1 tl Suola
7-8 dl Vehnäjauhoja
1 dl Öljyä (oliivi)
Liota hiiva lämpimään veteen. Lisää muut aineet ja viimeiseksi öljy koko ajan sekoittaen ja lopuksi vaivaten käsin tai koneella. Anna kohota hetki. Leivo joko isoja (6kpl) tai pieniä pitaleipiä (15-17kpl), pyörittele ensin jakamasi palat ja kaulitse n. 1cm vahvuisiksi "kiekoiksi". kohota liinan alla n.30 min. Paista 250 c 5min.
tiistai 4. marraskuuta 2014
Valkosuklaa-daimkakku
Valkosuklaa-daimkakku
Pohja:
200 g Tummia täytekeksejä (domino) murustettuna
75 g Voita sulatettuna
2 rkl Kahvia
Täyte:
2 1/2 dl Vispikermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
130 g Valkosuklaata
250 g Rahkaa
1 dl Sokeria
2 tl Vaniljasokeria
4 Liivatetta
2 rkl Sitruunamehua
1 1/2 isoa Daim -suklaapatukkaa rouhittuna
Sekoita keksinmurut, sulatettu rasva ja kahvi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla, lisää rahka. Kääntele joukkoon sulatettu suklaa, lisää sitruunamehu johon on sulatettu liivatteet ohuena nauha hyvin sekoittaen sekä daimmurut. Kaada täyte vuokaan murupohjan päälle, anna hyytyä 2-4 tuntia tai yön yli.
Pohja:
200 g Tummia täytekeksejä (domino) murustettuna
75 g Voita sulatettuna
2 rkl Kahvia
Täyte:
2 1/2 dl Vispikermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
130 g Valkosuklaata
250 g Rahkaa
1 dl Sokeria
2 tl Vaniljasokeria
4 Liivatetta
2 rkl Sitruunamehua
1 1/2 isoa Daim -suklaapatukkaa rouhittuna
Sekoita keksinmurut, sulatettu rasva ja kahvi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla, lisää rahka. Kääntele joukkoon sulatettu suklaa, lisää sitruunamehu johon on sulatettu liivatteet ohuena nauha hyvin sekoittaen sekä daimmurut. Kaada täyte vuokaan murupohjan päälle, anna hyytyä 2-4 tuntia tai yön yli.
sunnuntai 2. marraskuuta 2014
Kylmäsavulohirullat
350-400 g Kylmäsavulohta
1 prk Raskankermaa
1 prk Kermaviiliä
n.1dl Majoneesia (itse tehtyä tai vaikka hellmannsin TÄYSMAJO ei kevyt :) )
1 Punasipuli
1-2 dl Tilliä
1-2 rkl Sitruunaa
Mustapippuria
Ripaus sokeria
8 lehteä Jääsalaattia
8 Tortillaa
Hienonna lohi, sipuli ja tilli. Sekoita kaikki keskeään paitsi tortillat ja salaatti.
Levitä tortilloille jääsalaatin lehti ja jaa "mössö" tortilloille, rullaa tuorekelmun avulla.
Laita tekeytymään jääkaappiin.
Leikkaa siivuiksi ja syö!!
lauantai 1. marraskuuta 2014
Unelmatorttu Vadelma "twistillä"
Unelmatorttu Vadelma "twistillä"
Pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2-3 rkl kaakaota (tummaa)
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri, lisää sekoitetut kuivat aineet siivilöiden sekaan.
Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista n. 5 min. 250 c.
Kumoa heti sokeroidulle leivinpaperille, anna jäähtyä.
Täyte:
150 g voita
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 keltuainen
Vaahdota voi ja sokerit, lisää keltuainen. Levitä pohjalle ja rullaa.
Laitoin tällä kertaa n.100g vadelma marmeladia ennen kreeemiä väliin, NAM!!
Anna seistä hetken kylmässä ennen tarjoilua! (Mikäli maltat..)
Pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2-3 rkl kaakaota (tummaa)
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri, lisää sekoitetut kuivat aineet siivilöiden sekaan.
Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista n. 5 min. 250 c.
Kumoa heti sokeroidulle leivinpaperille, anna jäähtyä.
Täyte:
150 g voita
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 keltuainen
Vaahdota voi ja sokerit, lisää keltuainen. Levitä pohjalle ja rullaa.
Laitoin tällä kertaa n.100g vadelma marmeladia ennen kreeemiä väliin, NAM!!
Anna seistä hetken kylmässä ennen tarjoilua! (Mikäli maltat..)