"Helppo kesäinen lisuke, käy "mezenä" muitten tahnojen kaverina! Sopii loistavasti myös vappuna kalaruokien kaveriksi tai vaikka leivälle kylmäsavulohen kera!"
Kurkku jugurtti salaatti
1/2 isoa kurkkua
1 pieni punasipuli tai puolikas
1-2 valkosipulinkynttä
Noin 1 dl paksua kreikkalaista jugurttia
1 dl tilliä
0,5 dl minttua
1-2 tl valkoviinietikkaa
Mustaapippuria
Suolaa
Siivuta kurkku, itse tykkäsin siivuttaa osan kokonaisiksi siivuiksi ja osan puolikuiksi. Kuori ja leikkaa sipuli puolikkaiksi renkaiksi ja hienonna valkosipuli ja yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hetki. Tarkista maku!
Annoksesta tulee tassillinen joten jos haluat enemmän , tuplaa satsi..
torstai 28. huhtikuuta 2016
maanantai 25. huhtikuuta 2016
Stifado, Kreikkalainen lihamuhennos
"IHANAA, keittiössämme tuoksuu Kreikka! Pahimpaan Kreikka kaipuuseen ihanaa Stifadoa, maku vie pääkopan hetkeksi ihaniin sinivalkoisiin maisemiin, toki toi tuo yöllä tullut lumi "pikkasen" häiritsee unelmointia ja Mythostakaan ei tuopissani ole... !"
Stifado, Kreikkalainen lihamuhennos
800 g lampaan, naudan, hirven, vasikan, jäniksen lihaa ym.. Liha voi olla paistia, lapaa tai vaikka etuselkää, tähän käy pitkään haudutettavat ruhon osat. Itse tein tällä kertaa lampaasta.
Voita
600-800g pikkusipuleita
6-8 valkosipulinkynttä
2-4 dl punaviiniä, (määrä riippuu siitä kuinka paljon varastat kuormasta..)
2 rkl punaviinietikkaa
3-5 dl vettä
1 tlk (mutti) tomaattimurskaa
2 laakerinlehteä
1-2 kanelitankoa
5-8 maustepippuria
N. 5 neilikkaa
1 tl currya
Ripaus sokeria
1 tl (villi) oreganoa
Suolaa
Mustaapippuria
Viinietikkaa
Paista kuutioidut lihat voissa ja mausta mustapippurilla ja suolalla, lisää joukkoon sipulit pienet voit laittaa kokonaisina ja jos käytät isoja niin lohko ne ronskisti kappaleiksi. Paistele vielä hetki ja lisää kaikki loput ainekset, sekoita. Nosta pata uuniin ja anna hautua vähintään 3 tuntia mieluummin enemmän 175 asteessa! Tarjoile riisin, Tsatsikin ja Horiatikin eli Kreikkalaisen maalaissalaatin kera.
Horiatiki, Kreikkalainen salaatti
Tomaattia
Kurkku
Vihreää paprikaa
Sipulia
Oliiveja
Fetaa
Oliiviöljyä
Mustaapippuria
Suolaa
Villioreganoa
Kasaa ainekset kerroksittain kulhoon.
Stifado, Kreikkalainen lihamuhennos
800 g lampaan, naudan, hirven, vasikan, jäniksen lihaa ym.. Liha voi olla paistia, lapaa tai vaikka etuselkää, tähän käy pitkään haudutettavat ruhon osat. Itse tein tällä kertaa lampaasta.
Voita
600-800g pikkusipuleita
6-8 valkosipulinkynttä
2-4 dl punaviiniä, (määrä riippuu siitä kuinka paljon varastat kuormasta..)
2 rkl punaviinietikkaa
3-5 dl vettä
1 tlk (mutti) tomaattimurskaa
2 laakerinlehteä
1-2 kanelitankoa
5-8 maustepippuria
N. 5 neilikkaa
1 tl currya
Ripaus sokeria
1 tl (villi) oreganoa
Suolaa
Mustaapippuria
Viinietikkaa
Paista kuutioidut lihat voissa ja mausta mustapippurilla ja suolalla, lisää joukkoon sipulit pienet voit laittaa kokonaisina ja jos käytät isoja niin lohko ne ronskisti kappaleiksi. Paistele vielä hetki ja lisää kaikki loput ainekset, sekoita. Nosta pata uuniin ja anna hautua vähintään 3 tuntia mieluummin enemmän 175 asteessa! Tarjoile riisin, Tsatsikin ja Horiatikin eli Kreikkalaisen maalaissalaatin kera.
Horiatiki, Kreikkalainen salaatti
Tomaattia
Kurkku
Vihreää paprikaa
Sipulia
Oliiveja
Fetaa
Oliiviöljyä
Mustaapippuria
Suolaa
Villioreganoa
Kasaa ainekset kerroksittain kulhoon.
Tsatsiki |
Horiatiki |
sunnuntai 24. huhtikuuta 2016
Aura kukkakaalisalaatti
"Ihana salaatti vaikka piknikille Vappuna, sopii mahtavasti myös tahnana vaikka letuille, blineille tai uuniperunoille..ym. Joukkoon sopii myös kaprikset!"
Aura kukkakaalisalaatti
1 (400 g) kukkakaali
1 pkt noin 150 g aurajuustoa
1 punainen paprika
2 kevätsipulia kokonaan
6 pepperonia/turkinpippuria
2-3 rkl pepperonien lientä
4 rkl majoneesia
4 rkl ranskankermaa
0,5-1 tl mustaapippuria
0,5-1 tl suolaa
(kapriksia)
Hienonna kukkakaali, kevätsipulit ja paprika. Raasta aura mikäli käytät palaa. Sekoita loput ainekset joukkoon ja anna tekeytyä vähintään tunnin, maut ja rakenne pehmenevät, tarkista maku!
Aura kukkakaalisalaatti
1 (400 g) kukkakaali
1 pkt noin 150 g aurajuustoa
1 punainen paprika
2 kevätsipulia kokonaan
6 pepperonia/turkinpippuria
2-3 rkl pepperonien lientä
4 rkl majoneesia
4 rkl ranskankermaa
0,5-1 tl mustaapippuria
0,5-1 tl suolaa
(kapriksia)
Hienonna kukkakaali, kevätsipulit ja paprika. Raasta aura mikäli käytät palaa. Sekoita loput ainekset joukkoon ja anna tekeytyä vähintään tunnin, maut ja rakenne pehmenevät, tarkista maku!
lauantai 23. huhtikuuta 2016
Appiukon Juissibroikku
"Appiukkoni on tehnyt tätä broikkusoosia niin kauan kuin minä olen hänet tuntenut (n. 20 vuotta..) ja ilmeisesti jo paljon ennen sitäkin.. Siitä syystä meillä kutsutaan tätä Juissibroikuksi, väki tietää aina mistä on kyse! Helppo ja maukas sekä edullinen ruoka!"
Appiukon Juissibroikku
3 broilerin koipea tai rintapalaa,
ehdottomasti niitä mitkä ovat punaisessa marinadissa, varaa 1 koipi tai rinta syöjää kohden.
1-2 rkl voita
2-3 sipulia
6-8 valkosipulinkynttä
1 prk herkkusieniä,
kokonaisina tai viipaleina
2-4 rkl ketsuppia
3-4 dl kermaa, ei kevyt
1 kanaliemikuutio
1-2 rkl soijaa
Mustaapippuria
Suolaa
Tarpeen mukaan vettä noin 2-3 dl
Halutessasi leikkaa koivet tai rintapalat puoliksi, paista broilerit kauniin ruskeiksi voissa (säästä marinadi). Nosta ruskistuneet broilerit sivuun ja paista samalla pannulla huuhtomatta puolikkaat sipulin renkaat ja valutetut sienet, lisää lopuiksi hienonnetut valkosipulin kynnet,
paista vielä hetki ja nosta broilerit takaisin pannulle, lisää talteen jätetty marinadi, kerma, ketsuppi, liemikuutio ja pippuria sekä loraus soijaa. Anna kiehahtaa, lisää vettä tarvittaessa. Anna hautua miedolla lämmöllä 45-60 minuuttia välillä tarkistaen makua. Lisää suolaa ja makuja tarvittaessa. Tarjoile keitetyn riisin ja muikean raastesalaatin kera.
Appiukon Juissibroikku
3 broilerin koipea tai rintapalaa,
ehdottomasti niitä mitkä ovat punaisessa marinadissa, varaa 1 koipi tai rinta syöjää kohden.
1-2 rkl voita
2-3 sipulia
6-8 valkosipulinkynttä
1 prk herkkusieniä,
kokonaisina tai viipaleina
2-4 rkl ketsuppia
3-4 dl kermaa, ei kevyt
1 kanaliemikuutio
1-2 rkl soijaa
Mustaapippuria
Suolaa
Tarpeen mukaan vettä noin 2-3 dl
Halutessasi leikkaa koivet tai rintapalat puoliksi, paista broilerit kauniin ruskeiksi voissa (säästä marinadi). Nosta ruskistuneet broilerit sivuun ja paista samalla pannulla huuhtomatta puolikkaat sipulin renkaat ja valutetut sienet, lisää lopuiksi hienonnetut valkosipulin kynnet,
keskiviikko 20. huhtikuuta 2016
Ananas varhaiskaali raastesalaatti
"Yllätys, taas raastesalaatti, oon niiiiiin ihastunut näihin muikeisiin raasteisiin. Vain mielikuvitus on rajana mitä kaikkea näihin hyvin säilyviin raasteisiin voi laittaa, näitä voi syödä sellaisenaan, ruokien lisukkeena, leivillä, eväänä....ym..ym... Raastesalaatista tulee välittömästi mieleen paksu huopatakissa ja huivissa oleva Mummo mikä myy tällaista saavista kilokaupalla!"
Ananas varhaiskaali raastesalaatti
1 iso porkkana
1/2 varhaiskaalia
10 cm purjoa
1 prk ananaspaloja
1 valkosipulinkynsi
Marinadi
0,75 dl ananas purkin liemi
0,5 tl suolaa
1/4 tl cayennenpippuria
1 tl herbes de provencea
2 rkl oliiviöljyä
0,5 dl väkiviinaetikkaa
Kuori ja raasta karkeaksi porkkana. Suikaloi purjo ja kaali. Hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita ainekset keskenään.
Kiehauta marinadin ainekset ja kaada kuumana salaatin päälle, laita jääkaapiin muutamaksi tunniksi. NAM !!
Ananas varhaiskaali raastesalaatti
1 iso porkkana
1/2 varhaiskaalia
10 cm purjoa
1 prk ananaspaloja
1 valkosipulinkynsi
Marinadi
0,75 dl ananas purkin liemi
0,5 tl suolaa
1/4 tl cayennenpippuria
1 tl herbes de provencea
2 rkl oliiviöljyä
0,5 dl väkiviinaetikkaa
Kuori ja raasta karkeaksi porkkana. Suikaloi purjo ja kaali. Hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita ainekset keskenään.
Kiehauta marinadin ainekset ja kaada kuumana salaatin päälle, laita jääkaapiin muutamaksi tunniksi. NAM !!
perjantai 15. huhtikuuta 2016
Kiinalaiset Coca Cola wingsit
"Ihanan tahmeaa, makeaa ja suttuista syötävää! Kaikista epäilyistäni huolimatta halusin testata näitä, itse asiassa testi osoittautui hyvinkin mahtavaksi ja ajattelin että korkealta ei putoa kun pussi wingsejä maksaa muutaman euron ja Cola saman! Oli jännää duunata Cocis wingsejä kun lopputuloksesta ei ollut muuta käryä kuin netissä näkemäni video sekä parissa ruokaryhmässä nähty kuva. Lopputulos oli kuitenkin mahtava, maku oli "kiinalainen", näitähän täytyy tehdä toinenkin satsi! Vahva visio tuli myöskin toteuttaa näitä notskilla!"
Kiinalaiset Coca Cola wingsit
Noin 700 g broilerin siipiä, miedosti suolattuja
Paistamiseen voita
3-4 dl Coca Colaa ei light
Noin 0,5 dl soijaa
Seesaminsiemeniä
Laita siivet marinoitumaan soijaan noin tunniksi huoneenlämpöön. Paista siipiin kullanruskea pinta voissa paistinpannulla. Lisää Cola ja hauduta puolisen tuntia miedolla lämmöllä kunnes Cokis muuttuu "siirapiksi" ja siivet ovat kypsiä. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja kevätsipulia.
Raastesalaatti
1 porkkana karkeaksi raastettuna
1/4 lanttua karkeaksi raastettuna
Puolikas pienestä sipulista raasteena
1 dl suolakurkunlientä
Pinnalle kevätsipulia
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nauti wingsien kera.
perjantai 8. huhtikuuta 2016
Mätitapas
"Helppoa ja hyvää kuin mikä, eipä tämä vaadi kuin huurteisen kaveriksi!"
Mätitapas
Kirjolohenmätiä
Ruisnappeja
Sipulia
Smetanaa
Tilliä
Mustaapippuria
Sitruunaa
Kasaa kaikki ainekset tarjoiluasetille. Tarjoile lisäksi mustaapippuria ja kylmää olutta!
Mätitapas
Kirjolohenmätiä
Ruisnappeja
Sipulia
Smetanaa
Tilliä
Mustaapippuria
Sitruunaa
Kasaa kaikki ainekset tarjoiluasetille. Tarjoile lisäksi mustaapippuria ja kylmää olutta!
maanantai 4. huhtikuuta 2016
Vadelmavaniljapitko
"Ha-haa pitko maistuu aina! Helppoa ja hauskaa, täytteessä ihanaa vadelmamarmeladia ja vaniljakreemiä, NAM!"
Vadelmavaniljapitko 4 kpl
Peruspullataikina
200 g voita
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa / 2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
n. 15 dl vehnäjauhoja
Täyte
230 g paistonkestävää vadelmamarmeladia
1 pss vaniljakastikeainesta
2 - 2 1/2 dl maitoa
Voiteluun muna
Pinnalle raesokeria
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. (Jos käytät kuivahiivaa sekoita se jauhojen joukkoon).
Sekoita maitoon sokerit, kardemumma ja suola. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä tai koneella vaivaten. Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista, lisää tarvittaessa jauhoja.
Kohota liinalla peitettynä vähintään 30 minuuttia.
Sekoita tällä välin vaniljakastikeaines ja maito kreemiksi.
Jaa taikina neljään osaan. Kaulitse taikinat suorakaiteen mallisiksi ja siivuta reunat. Jaa pursottamalla marmeladi raita jokaiseen keskelle ja jaa samoin vaniljakreemi.
Taittele reunat vuoron perään täytteiden päälle.
Taita myös päädyt hieman pitkon alle.
Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Vadelmavaniljapitko 4 kpl
Peruspullataikina
200 g voita
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa / 2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
n. 15 dl vehnäjauhoja
Täyte
230 g paistonkestävää vadelmamarmeladia
1 pss vaniljakastikeainesta
2 - 2 1/2 dl maitoa
Voiteluun muna
Pinnalle raesokeria
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. (Jos käytät kuivahiivaa sekoita se jauhojen joukkoon).
Sekoita maitoon sokerit, kardemumma ja suola. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä tai koneella vaivaten. Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista, lisää tarvittaessa jauhoja.
Kohota liinalla peitettynä vähintään 30 minuuttia.
Sekoita tällä välin vaniljakastikeaines ja maito kreemiksi.
Jaa taikina neljään osaan. Kaulitse taikinat suorakaiteen mallisiksi ja siivuta reunat. Jaa pursottamalla marmeladi raita jokaiseen keskelle ja jaa samoin vaniljakreemi.
Taittele reunat vuoron perään täytteiden päälle.
Taita myös päädyt hieman pitkon alle.
Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.