tiistai 26. tammikuuta 2016

Raejuustosalaatti

"Mukava ja nopea raejuustosalaatti sellaisenaan, lisukkeeksi tai leivän päälle. Säilykeherneet tuovat salaattiin jotenkin ihanan retron fiiliksen, mikäli et ole niiden ystävä (itse pidän kovasti), voit korvata ne pakaste herneillä tai vaikka herne-maissi-paprikalla!"

Raejuustosalaatti

200 g / 140 g prk herneitä
300 g raejuustoa
1 punainen paprika
50/35 g prk kapriksia
1-2 dl tilliä

Valuta herneet ja kaprikset. Kuutioi paprika ja hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki!

perjantai 22. tammikuuta 2016

Salaattia parmankinkulla, mozzarellalla ja paistetuilla terttutomaateilla sekä pestoinen kastike


 "Ihanaa salaattia, tätä on PAKKO ahmia jotta saa kaikkia makuja mussuttaa samaan aikaan!"


Salaattia parmankinkulla, mozzarellalla ja paistetuilla terttutomaateilla sekä pestoinen kastike

Salaattipeti
100-150 salaattisekoitusta tai jääsalaattia
125 g retiisejä, siivuina
1 punasipuli
Vihreä paprika
1 päärynä

Päälle

2 palloa mozzarellaa, revittynä
Paljon ohueksi vuoltua ilmakuivattua kinkkua

500 g terttukirsikkatomaatteja
Oliiviöljyä
Balsamicoa
Suolaa
Mustapippuria

Tee ensin salaatti peti, marinoi salaatti sekoitusta pirskottelemalla oliiviöljyä, balsamicoa, mustaapippuria ja suolaa. Kaada maustettu salaatti laakealle vadille. Asettele päälle siivutetut retiisit, punasipulilohkot, paprika ja paloiteltu päärynä. Paista tertttumaatit oliiviöljyssä ja mausta balsamicolla, suolalla ja pippurilla. Lisää salaatin pinnalle paistetut terttutomaatit, revityt mozzarellat ja ilmakuivatut kinkut. Tarjoile rapean leivän ja pestoisen kastikkeen kera.


Pestoinen kastike salaatille
2 rkl pestoa
1/2 chili siivuina
1/2 valkosipulinkynttä siivuina
1 rkl balsamicoa
4 rkl oliiviöljyä
N. 2 rkl tuli kuumaa vettä pisaroina vatkaten
suolaa
mustaapippuria
1 rkl valkoviinietikkaa

Sekoita vispilällä kaikki ainekset sekaisin.

maanantai 18. tammikuuta 2016

Jauhelihajuures laatikko ja punajuurisalaatti

"Ihanaa perusruokaa! Helposti muunneltavaa laatikkoruokaa ja punajuurisalaattia, punajuurisalaatti tuo mieleeni lapsuuden, Äitini osti tällaistä lähikaupasta pieneen rasiaan lisukkeeksi murusoosin ja muusin kaveriksi ja halusin ehdottomasti punajuurien olevan kuutioita niin kuin silloin 80-luvullakin!!"


Jauhelihajuures laatikko

6-8 perunaa
1-2 porkkanaa
Pala lanttua
1-2 vartta varsiselleriä tai pala juuriselleriä
Sipuli, hienonnettuna
5-8 valkosipulinkynttä, siivuina
Pala palsternakkaa
400 g jauhelihaa
Mustaapippuria
Valkopippuria
Paprikajauhetta
Soijaa
Suolaa
Laakerinlehti
1 lihaliemikuutio
1 kasvisliemikuutio
1-1,5 l vettä

Kuori ja siivuta juurekset. Paista jauheliha sekä sipuli ja mausta HYVIN. Sekoita isossa uunivuoassa ainekset keskenään ja tee pannulla lihakasvisliemi. Kiehauta sen verran lientä että liemikuutiot sulavat. Kaada lientä paljon ainesten päälle, niin paljon että kaikki peittyvät, lisää vielä laakerinlehti.
Paista 200 asteessa 1,5-2 tuntia. Peitä kannella mikäli tummuu liikaa, mitä pienemmällä ja mitä kauemmin maltat paistaa sen parempi!! Anna vetäytyä 10-15 min. Tarjoile perinteisen punajuurisalaatin kera.



Punajuurisalaatti

200 g etikkapunajuuria, kuutioina
Pieni omena (n.60 g), kuutioina
n. 5 cm purjoa (n.20 g), hakattuna
40-50 g majoneesia
1 tl valkoviinietikkaa
Ripaus sokeria
Valkopippuria

Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään ja anna tekeytyä noin tunnin jääkaapissa.

lauantai 9. tammikuuta 2016

Siskonmakkarakastike

"Ihania lempeitä perusmakuja, muusia, siskonmakkarakastiketta ja vihreää salaattia appelsiinilla, JES! Kastike maistuu myös pastan kera!



Siskonmakkarakastike

2 rkl voita
N. 400 g siskonmakkaroita
1 sipuli
3-4 dl vettä
1 rkl lihafondia tai 1 liemikuutio
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sinappia
0,5 tl viherpippuria
Mustaapippuria
2 dl kermaa
3 rkl maizena suurustetta kastikkeille

Paista puristetut tai saksilla pätkityt siskonmakkarat voissa sipulin kera. Lisää vesi, kerma, pyree, sinappi ja mausteet. Suurusta lopuiksi maizenalla. Anna hautua kunnes saat lisukkeet valmiiksi, tarkista maku!
Tarjoile perunalisukkeen tai pastan sekä salaatin kera, kaveriksi sopii myös etikkasäilykkeet!

Voit myös tehdä kastikkeen vehnäjauhoilla, ripottele silloin 3 rkl jauhoja kuullottaessasi makkaroita ja sipulia pannulla voissa. Ripottele jauhot niiden päälle lopuiksi ja kypsyttele vielä hetki ennen nesteiden lisäämistä.
Tai tee osasta vettä suurus, 1 dl vettä ja 3 rkl jauhoja jonka kaadat nauhana kastikkeeseen.

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Mättökana



"Mättökana, paljon Aurajuustoa, paljon valkosipulia, paljon yrttejä, paljon voita, NAM, mikä ihana rasvapommi (ei keventäjille)!
Saa syödä käsin rapeaa leipää apuna käyttäen, mikäli pidät valkosipuli-Aura etanapannusta, pidät myös tästä!
Jo uunista tulevan tuoksun perusteella luulet olevasi "isolla portilla", NUOLTUASI kulhon tunnet syyllisyyttä mutta se on täysin normaalia!
Nauti kylmän oluen, raikkaan salaatin sekä rapean leivän kera, levitettä ei tarvitse koska leipää on mahtava dipata pannulla olevaan valkosipuliseen Aura-yrttivoi liemeen... "

Mättökana

4 broilerin rintaleikettä

Maustevoitahna;
170 g aurajuustoa, muruna
170 g voita, pehmeää
8-12 valkosipulinkynttä, hakattuna
2 dl persiljaa, hakattuna
1 dl pestoa
Mustaapippuria
Sitruunanmehua
Tarjoiluun, sitruunanlohkoja ja leipää

Tee ensin maustevoitahna ja jätä se huoneenlämpöön. Poista broilereista luu mutta jätä nahka. Leikkaa broilerit "kirjemäisesti" auki eli tee ns. tasku. Halutessasi voit puolittaa kanat joten saat 8 herkullista palaa, ruoka on todella tuhti niin 1/2 broileria äkkiä riittää jos on muutakin syötävää ja näin ollen ei käy nolosti jos ei jaksakaan syödä... Täytä broilerit 1/2 osalla maustevoitahnalla ja laita loppu tahna broilereiden päälle. Paista 30-35 minuuttia 200 asteessa.

Voit kasata broikkupannun joko yhteen isoon tai pieniin omiin annos uunivuokiin.


Salaatti
Salaattisekoitusta esim. viinisuolaheinää, babypinaattia, rucolaa, jääsalaattia..ym..ym..
Retiisejä siivuina
Miniluumutomaatteja
Mausta balsamicolla, oliiviöljyllä, mustapippurilla ja suolalla.




tiistai 5. tammikuuta 2016

Patongit

"Pakkasella on kivaa leipoa sisällä lämmintä leipää, nämä patongit on todella helppoja ja ihanan jauhoisia!"

Patongit 6 kpl a´ 25-30 cm

5 dl vettä
1 dl maitoa
1-2 rkl oliiviöljyä
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1-2 dl hiivaleipäjauhoja
10-12 dl vehnäjauhoja

Tee vetelähkö taikina sekoittamalla lämpimään vesi-maitoseokseen suola, siirappi, oliiviöljy ja hiivaleipäjauhot joihin on kuivahiiva sekoitettu. Lisää vehnäjauhoja kunnes saat vähän liian vetelän "leipätaikinan" ja ripottele päälle jauhoja. Anna kohota 1-1 1/2 h.
Kaada taikina hyvin jauhotetulle leivonta-alustalle.
Jauhota ja taputtele hieman suorakaiteen malliseksi, älä vaivaa (kuplat kuuluu jäädä).
Siivuta 6 patongiksi ja tee muutamia kierteitä jauhoisella alustalla patonkeihin, nosta jauhoisena 2.lle patonkipellille (voit myös paistaa leivinpaperilla vuoratulla uuninpellillä).
Paista heti. 250 c n. 10-15 minuuttia.