keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Grillattua Karitsan Ulkofilettä

Grillattua Karitsan Ulkofilettä, Parsaa Pekonikierteellä, Chimichurria, Aiolia sekä Varhaispottu-Paprika Kesälisuketta!!

Grillattua Karitsan Ulkofilettä

n.900g Karitsan Ulkofilettä
Öljyä
Mustaapippuria
Sormisuolaa

Hiero Fileihin Öljyä, Pippuria ja Suolaa. Anna maustua huoneenlämmössä kunnes hiillusta on valmis.
Grillaa Karitsan Ulkofileitä grillissä molemmilta puolilta haluttuun kypsyysasteeseen itse paistoin n. 3 minuuttia kummaltakin puolelta (riipuen tietysti myös grillin kuumuudesta). Kääri folioon vetäytymään 5-10 minuutiksi. Viipaloi ulkofileet.

Grillattua Parsaa Pekonikierteellä

Parsat grillaus valmiina !
Grillattua Parsaa Pekonikierteellä 4:lle
500g (1 nippu) Vihreää Parsaa
2 pkt Pekonia
SormiSuolaa
Mustapippuria
Oliiviöljyä
Chimichurria!
Kuori Parsat kevyesti Nupusta lähtien tyveen päin. Napsauta vääntäen tai puukolla leikaten 2-3 cm. pois "puumaista" runkoa. Huuhtele. Mausta roiskimalla parsoille Pippuria, hiven Suolaa ja Oliiviöljyä. Kierrä jokaiselle Parsalle Pekoni ja toista maustaminen Öljyineen (varovaisuutta suolan kanssa). Grillaa suoraan ritilällä tai halsteria apuna käyttäen hyvällä hiilloksella kunnes Pekoni on saavuttanut herkullisen värin, liian matalalla lämmöllä Parsasta tulee "lötkö" tavoitteena on säilyttää Parsan rapsakkuus! Täydellinen lisuke Grilliruoille Chimichurrin kera!!
 

Grillattua Karitsan Ulkofilettä, Parsaa Pekonikierteellä, Chimichurria, Aiolia sekä Varhaispottu-Paprika Kesälisuketta!!




Varhaispottu-Paprika Kesälisuke

Varhaispottu-Paprika Kesälisuke

5-8 Varhaisperunaa
1/2 Punaista Paprikaa
1/2 Keltaista Paprikaa
1/2 Vihreää Paprikaa
2-3 Punasipulia
Öljyä
Voita
Oliiviöljyä
Mustaapippuria
Suolaa
Herbes de Provensea

Pese ja lohko kaikki Kasvikset. Paista miedolla lämmöllä pannulla tai muurikassa Voin ja Öljyn seoksessa ensin hetki Perunoita (puolikypsiksi). Lisää loput ainekset ja jatka miedolla lämmöllä sekoitellen kunnes Perunat ovat kypsiä, Mausta Oliiviöljyllä, Pippurilla, Suolalla ja Yrteillä.

Hyvä Kesälisuke jonka voi kätevästi valmistaa pannulla, parilalla tai muurikassa. Sopii Lihalle, Kanalle, Kalalle..


Helppo Aioli eli Valkosipulimajoneesi

Helppo Aioli eli Valkosipulimajoneesi

2-3 Valkosipulinkynttä
2 tl Dijon Sinappia
1 Kananmuna
1/2 Sitruunan mehu
hieman Valkopippuria
ripaus Suolaa
2 dl Rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)

Paloittele hieman Valkosipuleita, lado kaikki ainekset sauvasekoittimen kapeaan kannuun.
Laita sauvasekoitin kannuun, terä kiinni kannun pohjaan. Käynnistä sekoitin, ja nosta sitä vähitellen kohti pintaa. Tarkista maku! Valmis!

Ohjeesta tulee n.3-4 desiä.

Sopii Lihalle, Kanalle, Kalalle, Äyriäisille, Kasviksille, Leivälle, Levitteeksi,  Keittoon, Dipiksi, Kastikkeeksi, Tahnoihin.... Vain mielikuvitus on rajana! NAM!!

Chimichurri

Chimichurri, i love it !!

1 Punainen Chili
4-6 Valkosipulin kynttä
Kourallinen Lehti Persilijaa
n.1 rkl Tuoretta Oreganoa
2-3 rkl Sitruunanmehua tai Puna- tai Valkoviinietikkaa
0,5-1 dl Oliiviöljyä
0,5-1 tl Suolaa
Mustapippuria

Hienonna puukolla hakaten Chili, Valkosipulit sekä Yrtit. Sekoita loput ainekset joukkoon, anna maustua vähintään puoli tuntia, tarkista maku!! Parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Chimichurri on alunperin Argentiinasta lähtöisin oleva yrttinen kastike, joka sopii loistavasti grilliruokien lisukkeeksi.


Grillattua Karitsan Ulkofilettä, Parsaa Pekonikierteellä, Chimichurria, Aiolia sekä Varhaispottu-Paprika Kesälisuketta!!

Feta-PinaattiRullat

Feta-PinaattiRullat
 
40 kpl
2 pss (á 125 g) Pakaste Pinaattia
200 g Fetajuustoa (pehmeää ja rasvaista palana)
1 Kananmuna
Valkopippuria
500 g Voi- tai Lehtitaikinalevyjä
 
Sulata ja valuta Pinaatti siivilässä. Painele Feta murumaiseksi haarukalla. Sekoita Pinaatti, Feta ja Muna tahnaksi. Mausta Valkopippurilla. Kauli taikinalevyjä hieman suuremmiksi. Levitä täytettä taikinalevyille. Sulje levyt rulliksi saumapuoli alaspäin, liimaa sauma veteen kastetulla sormella. Leikkaa rullista viipaleita ja nosta leivinpaperin päälle pellille (tämä vaihe tuntuu vähän suttuiselta, loputulos silti hyvä). Voitele kananmunalla ja paista 200-225 asteessa noin 8-12 minuuttia.
VappuBrunssille tai Piknikille ihania Rullia, sopii myös kaveriksi Keitoille tai Salaateille vaikka Kreikkalaisen Salaatin Kyytipojaksi!!!

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Munkkirinkilät

HAUSKAA VAPPUA !!!!
Munkkirinkilät n.20 kpl

2 1/2 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1-2 tl vanilijasokeria
1-2 tl kaardemummaa
1 muna
1 pss kuivahiivaa tai n.30g tuore hiivaa
50 g pehmeää voita
7-9 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen
N.8 dl rypsiöljyä

Kierittelyyn
N.1-2 dl (erikoishienoa) sokeria

Lämmitä maito 42°C. (Jos käytät tuore hiivaa liota se kädenlämpöiseen maitoon).
Lisää suola, sokeri, vanilijasokeri, kaardemumma, muna sekä puolet jauhoista joihin on sekoitettu kuivahiiva. Vatkaa seosta. Lisää loput vehnäjauhoista ja pehmeä voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Nostata peitettynä noin kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 20 osaan. Pyöritä pulliksi ja kohota peitettynä 30-60 min.
Muotoile rinkeleiksi vasta juuri ennnen paistoa. Tee pulliin jauhotetuilla sormilla reikä. Venyttele reikää suuremmaksi pyörittämällä sormia reiässä.
Kaada pannuun öljyä n.4-5 cm pohjasta, Wokkipannu on loistava tähän. Kuumenna öljy hitaasti (+180°C).  Kypsennä molemmin puolin noin 2 min., kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Paista vain 3-5 kpl kerrallaan. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Kieritä munkit sokerissa.

Öljyn lämpötilan voit tarkistaa taikinanokareella. Lämpötila on sopiva, kun taikinanokare alkaa heti poreilla kiehuvassa Öljyssä ja ruskistuu.

Voit myös tehdä munkit paistovalmiiksi edellisenä päivänä jääkaappiin, tee silloin taikina KYLMIIN aineisiin ja leivo heti pulliksi ja lado pellille, peittele kelmulla hyvin. Nosta ajoissa kohoamaan seuraavana päivänä huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen paistoa ja etene muuten reseptin mukaan.

HAUSKAA VAPPUA !!!!

torstai 23. huhtikuuta 2015

Palvinen Pastasalaatti

Palvinen Pastasalaatti

n.2 dl Kuvio pastaa, keitä ohjeen mukaan
1 pss Herne Maissi Paprikaa, sulana
150-180 g Palvikylkeä tai Kinkkua, kuutioina
10-15 cm Purjoa, hienonnettuna
1 Suolakurkku, hienonnettuna
1 Valkosipulin kynsi, hienonnettuna
1-2 dl Kermaviiliä (10-12 %)
n.0,5 dl Majoneesia, (Ei kevyt, itsetehtyä tai esim. hellmanns)
1-2 tl Sinappia
3-4 rkl Makeaa Chilikastiketta
Mustapippuria
(Suolaa)
(Yrttejä)

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua muutama tunti tai seuraavaan päivään jääkaapissa.

Hyvä ja helppo Salaatti vaikka Piknikille tai Grilliruokien lisukkeeksi.

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Nopea Kylmäsavulohipasta


Helposti muunneltava Arjen pelastaja, joukkoon voi laittaa melkeinpä mitä tahansa esim.Juuston jämät, Smetanaa, Kirsikkatomaatteja, Kapriksia, Oliiveja, Aurinkokuivattuja Tomaatteja, Ruohosipulia, Hillosipuleita,Valkoviiniä
(mikäli on jäänyt tippa pullon pohjaan ;) ) ym.....


Nopea Kylmäsavulohipasta

n.200g Kylmäsavulohta, suikaloituna
1-2 rkl Voita
1 Punasipuli, hienonnettuna
3-4 Valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 prk Herkkusieniä
n.1dl Tilliä, hienonnettuna
2-3 dl Kermaa väh. 26%
( Mikäli käytät kevyempää Kermaa varaudu suurustamiseen, suosittelen silti kunnon Kermoja..)
Tarvittaessa 1-2 dl Vettä
1-2 rkl Sitruunaa
Mustapippuria
Suolaa
Ripaus Chiliä

Kuullota Sipulit ja Sienet Voissa. Lisää Kalat ja Valkosipulit, pyörittele hetki. Lisää loput ainekset, hauduttele hellästi tovi (kunnes pasta on valmis), tarkista maku!
Tarjoile Nauhapastan ja Parmesaanin sekä Tillitupsun kera.

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Tsatsiki


Tarjoa rapeakuorisen maalaisleivän sekä erilaisten liha-, kala- ja kasvisruokien lisäkkeenä.

 Tsatsiki

2 dl Turkkilaista Jugurttia tai Kermaviiliä
(rasvaa vähintään 10 %)
1/2 Kurkku
1-2 Valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1-2 tl Sitruunan mehua
1-2 tl Oliiviöljyä
ripaus Sokeria (1/4 tl)
Mustaapippuria
n.1 tl Suolaa
Minttua

Raasta pesty Kurkku isolla terällä ja laita siivilään, ripottele pinnalle Suolaa ja jätä "itkemään"
n.15 minuutiksi ja rutista kaikki ylimääräinen neste pois Kurkusta. Halutessasi vahvahkoa Tsatsikia valuta myös Jugurttia suodatinpussissa n.15 minuuttia. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä vähintään 30 minuuttia, tarkista maku.
Koristele Oliiviöljyllä ja Oliivilla.




perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kinuski-Suolapähkinätorttu

Kinuski-Suolapähkinätorttu

Pohja
200 g Voita
2,5 dl Sokeria
3 Kananmunaa
5 dl Vehnäjauhoja
2 tl Leivinjauhetta
2 tl Vaniljasokeria
2 dl Maitoa

Päälle;
2 dl Kuohukermaa (ei kevyttä!)
2 dl Fariinisokeria
1 rkl Voita
2,5 dl Suolapähkinöitä

Vaahdota Voi ja Sokeri. Lisää Munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää sekoittaen vuorotellen Maidon kanssa taikinaan. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n.25x35 cm). Paista 175-asteessa n.25 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä. Mittaa korkealaitaiseen kattilaan Kerma ja Fariinisokeri. Keitä noin 10-20 minuuttia välillä sekoittaen. Tee pisarakoe. Tiputa pisara Kinuskia lasilliseen kylmää Vettä.
Jos Kinuski jähmettyy, se on valmista.
Sekoita joukkoon nokare Voita. Valuta Kinuski pinnalle. Rouhi Pähkinät ja ripottele Kinuskin päälle. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi.

tiistai 7. huhtikuuta 2015

Förskotti Hölskykurkut

Förskotti Hölskykurkut

200-300g Kurkkua (Kasvihuone- tai Avomaankurkkua)
0,5-1 dl Tilliä
1 tl Sokeria
1 tl Suolaa
0,5 dl Etikkaa
1 1/2 dl Vettä

Siivuta Kurkut ja hienonna Tilli.
Sekoita liemeksi Sokeri, Suola, Etikka ja Vesi.
Lado kaikki kulhoon ja anna tekeytyä vähintään tunti.

Kurkut voi valmistaa myös laittamalla kaikki ainekset purkkiin ja "Hölskytellä" sekaisin !!!


torstai 2. huhtikuuta 2015

Grillatut Lampaan kyljykset

Grillatut Lampaan kyljykset


Marinadi vaihtoehto 1
 Marinadi vaihtoehto 1
n.1dl Oliiviöljyä
n.0.5dl Ruokaöljyä
1-2tl Mustaapippuria
1-2rkl Yrttejä
(Minttu, Oregano, Timjami, Rosmariini
tai Herbes de provensea)
n.3 Valkosipulin kynttä
n.1rkl Sitruunaa
1rkl Chilisoijaa
2-3tl Sormisuolaa


Marinadi vaihtoehto 2
Marinadi vaihtoehto 2
1-2 dl Ruokaöljyä
n.0,5 dl Oliiviöljyä
1-2 rkl Sitruunanmehua
2 tl Soijaa
1-2 rkl Olutta
1 rkl Dijon Sinappia
1/2 tl Currya
-2 rkl Rosmariinia
0,5dl Timjamia
1 dl Persilijaa
4-7 Valkosipulin kynttä, siivuina
0,5-1 tl Chilihiutaleita
2-3 tl Sormisuolaa
n.2 tl Mustaapippuria rouheena
ripaus Sokeria

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja kaada lihojen päälle, anna maustua huoneenlämmössä 2-3 tuntia.
Siivuta kare ja ota nopea grillaus tosi kuumalla ehdottomasti Mediumiks tai vähän jopa Rare.
Voit voidella vielä marinadilla käännettyäsi.
Lopuiksi kaada valmiiden kyljysten päälle valkosipulivoisula.

Päälle Valkosipulivoisula
50-100g Voita 
1-2 Valkosipulin kynttä
Sulata voi ja lisää joukkoon murskatut valkosipulit.

Seuraksi sopii Appelsiini-Sipuli Salaatti Mozzarellalla ja Tomaatilla, Vuohenjuustoperunat, "Vale" Valkosipuliperunat Retikasta tai Kokonaiset Pikku Potut...
 
Mango-hyytelökakku jälkkäriksi..

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Niin herkullista et näköä haittaa!!!!!!

                                         "Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!"