sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kimchi eli korealainen hapankaali

"Ensimmäinen kimchi kokeiluni joka ei takuulla jää viimeiseksi! Suurena Hapankaalin ystävänä ihastuin myös kimchiin heti ensimaistamalla, ja siitähän se ajatus sitten lähti....
Mahtavan makuista kimchiä olen saanut Thaimaassa sekä muutamissa ravintoloissa ja mukaan ostettuna myös aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Kimchistä on olemassa useita versioita, mutta yleisimmin se valmistetaan kiinankaalista hapattamalla maitohappokäymisen avulla. Tulisuus ja punainen väri tulee mausteista, kuten chileistä, sipulista, valkosipulista, retiisistä ja inkivääristä.
Kimchi tarjotaan usein sellaisenaan, mutta siitä voi myös valmistaa edelleen muita ruokalajeja, esimerkiksi paistettua kimchiriisiä (kimchi bokkeumbap) tai keittoa (kimchi jjigae), todella kätevää myös wokkailussa ja erilaisten nuudelikeitosten/paistosten seassa. Sopii myös erittäin hyvin aasialaisittain maustetun ylikypsän revityn lihan kera sämpylän väliin"

Kimchi eli korealainen hapankaali
1/2 kiinankaalia
1/2 nippua kevätsipulia tai pulleaa ruohosipulia
2 rkl merisuolaa
6 dl vettä

Mausteseos
2 rkl raastettua inkivääriä
1 tl suolaa
1-2 rkl valkosipulia
1-2 rkl chilijauhetta
0,5-1 tl chilihiutaleita
1,5 rkl kalakastiketta
0,5-1 tl sokeria

Lisäksi 6-8 retiisiä siivuina

Kiehauta vesi ja suola. Irrota kiinankaalinlehdet ja huuhtele hyvin. Upota lehdet jäähtyneeseen suolaveteen kevätsipuleiden kera. Laita lautanen painoksi ja anna suolaantua yön yli jääkaapissa.
Huuhtele kaalit ja sipulit kylmällä vedellä ja paloittele suupalan kokoisiksi paloiksi lisää joukkoon myös siivutetut retiisit. Lisää mausteseoksen aineet joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon sen verran vettä että kaikki ainekset peittyvät laita ainesten päälle muovikelmu ja paino päälle. Laita myös kansi. Anna kimchin käydä huoneenlämmössä yön yli ja sen jälkeen siirrä jääkaappiin vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.
Avattuasi kannen tuoksua ei kannata pelästyä, sen kuuluu haista, rohkeasti vaan maistamaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti