perjantai 5. helmikuuta 2016

Välimerellisiä tikkuherkkuja

"Välimerellisiä tikkuherkkuja, tapaksia, pintxoja, antipasteja, mezejä tai sormisyötävää ihan miten vaan, herkullista nyppimisruokaa ! Tässä on muutamia ideoita mutta, näitähän voi keksiä ihan loputtomasti, jääkaapista löytyy aina jotain tikutettavaa..!"



Mozzarellatikut

Mini luumutomaatteja
Minimozzarella palloja
Basilikaa


Pepperoni valkosipulitikut

Pepperonimakkaraa
Tuorejuustoa, laitoin jalopenon makuista
Etikkamarinoituja valkosipulinkynsiä
Oreganoa

Lisäksi,
Ilmakuivattua kinkkua
Oliiveja
Oliiviöljyä

Kasaa tikut ja laita lisäksi tarjolle oliiveja ja ilmakuivattua kinkkua sekä hyvää juotavaa!

maanantai 1. helmikuuta 2016

Focaccia

Nopea ja herkullinen focaccia, ihanan pehmeä, suolainen ja oliiviöljyinen leipä, sopii mahtavasti tsatsikin kanssa!

Focaccia 2 kpl tai 1 iso

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
0,5 dl oliiviöljyä
N. 9 dl vehnäjauhoja

Päälle,
Vettä
Oliiveja joko kokonaisina tai siivuina

Vaihtoehtoja päälle, aurinkokuivatut tomaatit, kirsikkatomaatit, mozzarella pallot, basilika, fetamuru, auramuru, rosmariini, oregano, pepperoni, kapris....ym..ym...ym...

Paiston jälkeen päälle,
1 dl oliiviöljyä
Sormisuolaa tai hienoa merisuolaa, reilusti

Sekoita n.42 asteisen veden joukkoon osa jauhoista johon kuivahiiva on sekoitettu, lisää suola, sokeri, oliiviöljy sekä loput jauhot. Taikina saa jäädä vetelähköksi. Taputtele taikina saman tien leivinpaperin päälle joko yhdeksi tai kahdeksi "kiekoksi". Kohota noin 20 minuuttia.
Painele sormilla kuoppia taikinaan, kostuta vedellä pintaa pullasudilla ja "liimaa" oliivit pintaan. Paista 220 asteessa n. 20-25 minuuttia.
Lorota pinnalle reilusti oliiviöljyä heti uunista ottamisen jälkeen, ripottele myös reilu pintasuola päälle. Laita leivinpaperi (paperi leivän ja liinan väliin jottet tahri liinaasi öljyllä..) ja leivinliina hetkeksi leivän päälle ennen nauttimista.

Seuraksi sopii loistavasti riimiliha ja tsatsiki!!







tiistai 26. tammikuuta 2016

Raejuustosalaatti

"Mukava ja nopea raejuustosalaatti sellaisenaan, lisukkeeksi tai leivän päälle. Säilykeherneet tuovat salaattiin jotenkin ihanan retron fiiliksen, mikäli et ole niiden ystävä (itse pidän kovasti), voit korvata ne pakaste herneillä tai vaikka herne-maissi-paprikalla!"

Raejuustosalaatti

200 g / 140 g prk herneitä
300 g raejuustoa
1 punainen paprika
50/35 g prk kapriksia
1-2 dl tilliä

Valuta herneet ja kaprikset. Kuutioi paprika ja hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki!

perjantai 22. tammikuuta 2016

Salaattia parmankinkulla, mozzarellalla ja paistetuilla terttutomaateilla sekä pestoinen kastike


 "Ihanaa salaattia, tätä on PAKKO ahmia jotta saa kaikkia makuja mussuttaa samaan aikaan!"


Salaattia parmankinkulla, mozzarellalla ja paistetuilla terttutomaateilla sekä pestoinen kastike

Salaattipeti
100-150 salaattisekoitusta tai jääsalaattia
125 g retiisejä, siivuina
1 punasipuli
Vihreä paprika
1 päärynä

Päälle

2 palloa mozzarellaa, revittynä
Paljon ohueksi vuoltua ilmakuivattua kinkkua

500 g terttukirsikkatomaatteja
Oliiviöljyä
Balsamicoa
Suolaa
Mustapippuria

Tee ensin salaatti peti, marinoi salaatti sekoitusta pirskottelemalla oliiviöljyä, balsamicoa, mustaapippuria ja suolaa. Kaada maustettu salaatti laakealle vadille. Asettele päälle siivutetut retiisit, punasipulilohkot, paprika ja paloiteltu päärynä. Paista tertttumaatit oliiviöljyssä ja mausta balsamicolla, suolalla ja pippurilla. Lisää salaatin pinnalle paistetut terttutomaatit, revityt mozzarellat ja ilmakuivatut kinkut. Tarjoile rapean leivän ja pestoisen kastikkeen kera.


Pestoinen kastike salaatille
2 rkl pestoa
1/2 chili siivuina
1/2 valkosipulinkynttä siivuina
1 rkl balsamicoa
4 rkl oliiviöljyä
N. 2 rkl tuli kuumaa vettä pisaroina vatkaten
suolaa
mustaapippuria
1 rkl valkoviinietikkaa

Sekoita vispilällä kaikki ainekset sekaisin.

maanantai 18. tammikuuta 2016

Jauhelihajuures laatikko ja punajuurisalaatti

"Ihanaa perusruokaa! Helposti muunneltavaa laatikkoruokaa ja punajuurisalaattia, punajuurisalaatti tuo mieleeni lapsuuden, Äitini osti tällaistä lähikaupasta pieneen rasiaan lisukkeeksi murusoosin ja muusin kaveriksi ja halusin ehdottomasti punajuurien olevan kuutioita niin kuin silloin 80-luvullakin!!"


Jauhelihajuures laatikko

6-8 perunaa
1-2 porkkanaa
Pala lanttua
1-2 vartta varsiselleriä tai pala juuriselleriä
Sipuli, hienonnettuna
5-8 valkosipulinkynttä, siivuina
Pala palsternakkaa
400 g jauhelihaa
Mustaapippuria
Valkopippuria
Paprikajauhetta
Soijaa
Suolaa
Laakerinlehti
1 lihaliemikuutio
1 kasvisliemikuutio
1-1,5 l vettä

Kuori ja siivuta juurekset. Paista jauheliha sekä sipuli ja mausta HYVIN. Sekoita isossa uunivuoassa ainekset keskenään ja tee pannulla lihakasvisliemi. Kiehauta sen verran lientä että liemikuutiot sulavat. Kaada lientä paljon ainesten päälle, niin paljon että kaikki peittyvät, lisää vielä laakerinlehti.
Paista 200 asteessa 1,5-2 tuntia. Peitä kannella mikäli tummuu liikaa, mitä pienemmällä ja mitä kauemmin maltat paistaa sen parempi!! Anna vetäytyä 10-15 min. Tarjoile perinteisen punajuurisalaatin kera.



Punajuurisalaatti

200 g etikkapunajuuria, kuutioina
Pieni omena (n.60 g), kuutioina
n. 5 cm purjoa (n.20 g), hakattuna
40-50 g majoneesia
1 tl valkoviinietikkaa
Ripaus sokeria
Valkopippuria

Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään ja anna tekeytyä noin tunnin jääkaapissa.

lauantai 9. tammikuuta 2016

Siskonmakkarakastike

"Ihania lempeitä perusmakuja, muusia, siskonmakkarakastiketta ja vihreää salaattia appelsiinilla, JES! Kastike maistuu myös pastan kera!



Siskonmakkarakastike

2 rkl voita
N. 400 g siskonmakkaroita
1 sipuli
3-4 dl vettä
1 rkl lihafondia tai 1 liemikuutio
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sinappia
0,5 tl viherpippuria
Mustaapippuria
2 dl kermaa
3 rkl maizena suurustetta kastikkeille

Paista puristetut tai saksilla pätkityt siskonmakkarat voissa sipulin kera. Lisää vesi, kerma, pyree, sinappi ja mausteet. Suurusta lopuiksi maizenalla. Anna hautua kunnes saat lisukkeet valmiiksi, tarkista maku!
Tarjoile perunalisukkeen tai pastan sekä salaatin kera, kaveriksi sopii myös etikkasäilykkeet!

Voit myös tehdä kastikkeen vehnäjauhoilla, ripottele silloin 3 rkl jauhoja kuullottaessasi makkaroita ja sipulia pannulla voissa. Ripottele jauhot niiden päälle lopuiksi ja kypsyttele vielä hetki ennen nesteiden lisäämistä.
Tai tee osasta vettä suurus, 1 dl vettä ja 3 rkl jauhoja jonka kaadat nauhana kastikkeeseen.

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Mättökana



"Mättökana, paljon Aurajuustoa, paljon valkosipulia, paljon yrttejä, paljon voita, NAM, mikä ihana rasvapommi (ei keventäjille)!
Saa syödä käsin rapeaa leipää apuna käyttäen, mikäli pidät valkosipuli-Aura etanapannusta, pidät myös tästä!
Jo uunista tulevan tuoksun perusteella luulet olevasi "isolla portilla", NUOLTUASI kulhon tunnet syyllisyyttä mutta se on täysin normaalia!
Nauti kylmän oluen, raikkaan salaatin sekä rapean leivän kera, levitettä ei tarvitse koska leipää on mahtava dipata pannulla olevaan valkosipuliseen Aura-yrttivoi liemeen... "

Mättökana

4 broilerin rintaleikettä

Maustevoitahna;
170 g aurajuustoa, muruna
170 g voita, pehmeää
8-12 valkosipulinkynttä, hakattuna
2 dl persiljaa, hakattuna
1 dl pestoa
Mustaapippuria
Sitruunanmehua
Tarjoiluun, sitruunanlohkoja ja leipää

Tee ensin maustevoitahna ja jätä se huoneenlämpöön. Poista broilereista luu mutta jätä nahka. Leikkaa broilerit "kirjemäisesti" auki eli tee ns. tasku. Halutessasi voit puolittaa kanat joten saat 8 herkullista palaa, ruoka on todella tuhti niin 1/2 broileria äkkiä riittää jos on muutakin syötävää ja näin ollen ei käy nolosti jos ei jaksakaan syödä... Täytä broilerit 1/2 osalla maustevoitahnalla ja laita loppu tahna broilereiden päälle. Paista 30-35 minuuttia 200 asteessa.

Voit kasata broikkupannun joko yhteen isoon tai pieniin omiin annos uunivuokiin.


Salaatti
Salaattisekoitusta esim. viinisuolaheinää, babypinaattia, rucolaa, jääsalaattia..ym..ym..
Retiisejä siivuina
Miniluumutomaatteja
Mausta balsamicolla, oliiviöljyllä, mustapippurilla ja suolalla.