keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Kaalikääryleet

"Nämä totisesti palkitsevat tekijänsä, huomasin näiden katoavan kummallisesti myös vielä ruokailun jälkeenkin vietyäni pellillisen kuistiin jäähtymään.. "


Kaalikääryleet
1 n. 2 kg keräkaali
vettä
suolaa

Täyte
1 dl puuroriisiä
400-500 g jauhelihaa
1 sipuli
2-3 dl kaalin sisustaa
Valkopippuria
Mustaapippuria
Suolaa
Soijaa
Kaalin keitinlientä/lihalientä, itsetehtyä tai kuutiosta tehtyä
Siirappia
Voita

Kastike kaalikäryleille
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
3-5 dl kaalin keitinlientä tai paistolientä pelliltä

1-2 dl kermaa
Mustaapippuria
Valkopippuria
Suolaa
Soijaa
Lihalientä
1-2 rkl suolakurkun lientä
1 tl sinappia

Kuori uloin kerros kaalinlehtiä pois ja pese kaali. Koverra "kanta" pois ja laita kiehumaan suolalla maustettuun veteen keitä 10-15 minuuttia niin päällimmäiset lehdet alkavat irtoamaan, nostele kypsymistahdissa lehtiä talteen kunnes jäljelle jää vain pieni kaalin sisus. Hienonna se täytettä varten.
Säästä keitinlientä kääryleiden valeluun ja kastike pohjaksi.

Keitä riisi suolalla tai kasvisliemellä maustetussa vedessä.
Paista jauheliha ja sipuli. Mausta suolalla, valkopippurilla, mustapippurilla ja soijalla. Sekoita keskenään kaalinsilppu, jauheliha ja riisit. Tarkista vielä maku, lisää vielä loraus siirappia ja keitinlientä seokseen, seos saa olla kosteaa ja HYVIN maistuvaa. Itselläni sattui olemaan itse keitettyä lihalientä jota lorautin myös mausteeksi.

Laita 2-3 rkl täytettä kaalinlehdelle (ohenna lehtiruotia tarpeen tullen), taita ensin reunat täytteen päälle ja kääri sen jälkeen rullalle, lado kääryleet pellille saumapuoli alaspäin. Valuttele pinnalle reilusti siirappia ja reilusti voi nokareita. Valele muutamia kertoja paiston aikana kaalin keitinliemellä jonka olet maustanut lihaliemellä. Paista 200 asteessa noin tunti, laske lämpöä ja anna olla vielä ainakin kaksi tuntia, mitä miedommalla ja kauemmin sitä parempi. Mikäli kääryleet tummuvat liikaa suojaa pelti foliolla. Tarjoile puolukkahillon, keitettyjen perunoiden ja kastikkeen kera.

Kastike
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, kypsyttele hetki ja anna hieman ruskistua. Lisää sekoittaen kaalinkeitinlientä ja kermaa. Kun kastike hieman sakenee lisää loput ainekset maistellen. Keittele hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää keitin/paistolientä tarvittaessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti