tiistai 10. marraskuuta 2015

Peltilihapiirakka

"Somekohun" innoittamana olihan minunkin kaivettava oma retropiirakkaohjeeni esiin ja tehtävä tätä ihanaa ja helposti lähestyttävää lihapiirakkaa saunapalaksi! Ja kyllä, tämä on hyvä ja varma tarjottava kaikenikäisille, seuraksi sopii huurteinen olut ja raikas salaatti! Sopii myös kahvipöytään tai evääksi!



Peltilihapiirakka

1 annos rahkavoitaikinaa (ohje alapuolella)
tai
1 kg voitaikinaa
2 dl puuroriisiä
N. 4 dl vettä
1 lihaliemikuutio

3 kananmunaa
400 g jauhelihaa
2 sipulia, hienonnettuna
1 tl paprikajauhetta
0,5-1 tl mustapippuria
0,5-1 tl maustepippuria
0,5-1 tl valkopippuria
0,5-1 tl cayennepippuria
1-2 tl suolaa

Voiteluun
Muna

Tee ensin taikina jääkaappiin tai mikäli käytät valmista taikinaa ota se sulamaan.
Keitä kananmunat koviksi (6-7 minuuttia). Kuori ja hienonna ne.
Keitä riisi lihaliemellä maustetussa vedessä kypsäksi.
Paista jauheliha ja sipulit mausta seos hyvin, melkeinpä hieman liikaa koska taikina imee täytteestä makua. Sekoita riisit ja munat joukkoon, tarkista maku.
Kauli taikinat kahdeksi levyksi. Laita toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä täyte taikinalevylle.
Asettele toinen taikinalevy kanneksi kaulitse se hieman pohjaa isommaksi ja nosta taikina täytteen päälle, taita reunat pohjan alle.
Pistele piirakan pintaan reikiä haarukalla ja voitele piirakka kananmunalla.
Paista lihapiirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna vetäytyä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.
Rahkavoitaikina
N.4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1-101/2 tl suolaa
250 g voita
250 g (1 prk) maitorahkaa
Nypi voi, jauhoseos joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää maitorahka. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vaivaamista. Anna tekeytyä jääkaapissa kunnes saat täytteen kuntoon.

Vink.Vink...
Jos haluat taikinaan vähän lehtevyyttä, taputtele taikina ohuemmaksi ja laita tunniksi viileään. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi taittaen pariin kertaan välillä kolmeen osaan. Laita taikina peitettynä takaisin jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
Taikina säilyy jääkaapissa peitettynä pari päivää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti