keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Pullataikina

Pullataikina n.40 kpl

Peruspullataikina
200 g Voita
5 dl Täysmaitoa
50 g Hiivaa/2 pss
kuivahiivaa
2 dl Sokeria
1 rkl Vaniljasokeria
2 rkl Kardemummaa
2 tl Suolaa
n. 15 dl Vehnäjauhoja


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.(Jos käytät kuivahiivaa sekoita se jauhojen joukkoon)
Sekoita maitoon sokerit, kardemumma ja suola. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä tai koneella  vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista, lisää tarvittaessa jauhoja.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
Leivo taikinasta haluamasi mallisia pullia, tai pitkoja.
Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 30 minuuttia, mielellään kauemmin.
Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 200 asteessa pullien koosta riippuen 8-12 minuuttia.

Variaatioita,

Korvapuustit n.40 kpl

1 annos peruspullataikinaa
Täyte
80 g Voita
1 dl Sokeria
2 rkl Kanelia
Kaulitse isoksi suorakaiteen malliseksi levyksi,  voitele pehmeällä voilla, ripottele kaneli-sokeri väliin ja rullaa pitkältä sivulta pötköksi, voit tehdä myös kahdessa erässä. Leikkaa vinottain siivuiksi ja paina peukaloilla kärjet alas. Kohota, voitele munalla ja ripottele raesokeria. Paista 225 asteessa n. 12 min.

Voisilmäpullat n. 40 kpl

1 annos peruspullataikinaa
Täyte
150 g Voita
1 dl Sokeria
1 rkl Vaniljasokeria
Voitele kohonneet perus pullat munalla, paina keskelle kuoppa, laita nokare voita ja sokeriseosta pinnalle. Paista 225 asteessa n.10 min.

Kanelikierteet n. 40 kpl

1 annos peruspullataikinaa
Täyte
80 g Voita
1 dl Sokeria
2 rkl Kanelia
Kaulitse isoksi suorakaiteen malliseksi levyksi,  voitele pehmeällä voilla, ripottele kaneli-sokeri kauttaaltaan. Taita taikina pitkltä sivulta kaksinkerroin ja kaulitse hieman. Leikkaa n. 40:neksi suikaleeksi, kieritä suikalee kierteeksi ja tee solmu.Laita paperivuokiin solmu alaspäin. Kohota, voitele munalla ja ripottele raesokeria. Paista 225 asteessa n. 12 min.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti